de Carmen Ciripoiu
După ce Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat acum câteva zile gripa aviară la cinci pescăruși morți în aval de Barajul Străulești, Primăria Generală a Capitalei a activat unitatea locală de sprijin pentru combaterea răspândirii cazurilor bolii la nivelul Bucureștiului.
Au fost luate măsuri urgente și de Administrația Grădinii Zoologice
Astfel, începând cu 10 februarie 2017, chiar dacă nu există risc imediat de transmitere a gripei aviare la om, la nivelul Primăriei Capitalei funcționează o celulă de criză formată din reprezentanții ALPAB, ai Poliției Locale, ai ASSMB, ASPA și DGASMB. Măsuri urgente pentru prevenirea apariției bolii au luat și cei de la Administrația Grădina Zoologică: s-a acoperit cu folie de plastic amplasamentele pelicanilor și ale păsărilor de baltă și s-a restrâns spațiul de ieșire la exterior al acestora, s-a izolat la ieșirea în exterior amplasamentul lebedelor și al păsărilor flamingo, iar păsările exotice vor putea fi vizitate doar în interior. De asemenea, în zilele următoare vor fi acoperite și amplasamentele păsărilor de pradă. La rândul său, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București a stabilit o zonă de supraveghere și monitorizare de 10 kilometri în jurul locației unde au fost descoperite cazurile de gripă aviară, care cuprinde sectoarele 1, 2, 5 şi 6 din București precum și localitățile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogoșoaia, Chitila, Dragomirești Vale și Chiajna din judetul Ilfov.
Atenție la prepararea cărnii!
Gripa aviară este o boală infecțioasă a păsărilor cauzată de mutaţia virusului gripal de tip A și a fost descoperită acum mai mult de 100 de ani în Italia. Virusul produce îmbolnăviri în rândul păsărilor, însă se poate transmite şi la porci, dar și la oamenii care au intrat în contact direct cu păsările bolnave. Pentru a evita apariția bolii este foarte importantă igiena, evitarea zonelor în care au fost identificate păsările infectate. De asemenea, nu folosiţi acelaşi cuţit pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata de consumat, nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic. Atenție! Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică, cu condiţia ca temperatura la care se prelucrează carnea de pasăre să fie mai mare de 70°C.