de Roxana Istudor si Florica Pintea
Indiferența față de sistemul imunitar poate avea consecințe dintre cele mai serioase, printre care și evoluţia unei boli teribile: scleroza multiplă. Alături de alte măsuri concrete și țintite pentru evitarea instalării acestei afecțiuni, alimentația este un factor crucial.
Sistemul imunitar atacă din eroare sistemul nervos central
Scleroza multiplă este o afecțiune autoimună care se dezvoltă atunci când sistemul imunitar atacă din eroare sistemul nervos central. Pacienții cu această boală au probleme cu stratul care protejează suprafața nervilor din corp - ariile afectate nu mai transmit eficient semnalele electrice, ceea ce înseamnă că „ordinele” creierului nu mai ajung rapid la mușchi, relatează medicalnewstoday.com. Gravitatea acestei afecțiuni este dată de statistici care argumentează că este boala neurologică cel mai des întâlnită în rândul adulților tineri, ceea ce a tras nenumărate semnale de alarmă în rândul specialiștilor și al responsabililor cu sănătatea publică. Studii numeroase au arătat că rolul dietei potrivite este extrem de important în îmbunătățirea calității vieții și în minimalizarea impactului acestei afecțiuni.
Fibrele au rol determinant
Un studiu recent publicat în revista „Clinical&Translational Immunology” pune accentul pe importanța sănătății florei intestinale pentru combaterea sclerozei multiple - și nu numai. Alcătuită în principal din bacterii, flora intestinală umană este responsabilă cu transformarea hranei în nutrienți, având, așadar, un rol-cheie în procesul de digestie și, implicit, în sănătatea sistemului imunitar. Cercetările au demonstrat de-a lungul timpului că un aport optim de fibre este elementul principal al menținerii unei flore intestinale eficiente. Acestea se găsesc din belșug în legume și fructe, în nuci și semințe. De altfel, fibrele au o rază mult mai mare de acțiune decât combaterea sclerozei multiple - sunt indicate în păstrarea unui sistem de evacuare eficient (deci au rol în detoxificare), precum și în diete, întrucât prelungesc senzația de sațietate.
Probioticele naturale, de mare ajutor
Despre importanța probioticelor în prevenirea sclerozei multiple vorbește un studiu apărut în „Nature Communications”, care arată că aceste substanțe impulsionează nivelurile de bacterii benefice, întărind astfel sistemul imunitar. În stare naturală, probioticele se găsesc în produse fermentate, cum sunt iaurturile, care furnizează lacto-bacteriile necesare. La rândul lor, prebioticele au un rol foarte important în sănătatea florei intestinale. Printre produsele care furnizează cele mai bune prebiotice și care sunt folosite în mod frecvent în meniurile din toată lumea se află ceapa, prazul, usturoiul, anghinarea, asparagusul sau cicoarea. Recomandate în doze de 5-7 grame zilnic, fibrele prebiotice se găsesc și sub formă de suplimente.
Vitaminele, aport de preț
Persoanele diagnosticate cu scleroză multiplă au nevoie în dietă de prezența vitaminelor. Un articol publicat de „European Neurological Review” citează recomandarea specialiștilor, care susțin că un aport corespunzător de vitamina D, de pildă, reglează sistemele celulare, aspect esențial în mecanismele care pot proteja organismul în fața bolii. Există dovezi ale faptului că persoanele care se expun mai mult la lumina solară sau sporesc cantitatea de vitamina D pe care o introduc în organism au cel mai mic risc de a dezvolta scleroză multiplă. O altă vitamină dovedită a fi un aliat de preț este forma vitaminei B numită biotină sau vitamina H. Sursele naturale sunt ouăle, organele (ficat, rinichi) sau drojdia. Biotina activează enzimele implicate în producția de mielină, exact substanța protectoare a cărei carență generează disfuncționalitatea celulară și instalarea sclerozei multiple, arată un studiu-pilot publicat de sciencedirect.com.
Trebuie schimbat stilul de viață
Instalarea sclerozei multiple are unele semnale de avertizare pe care nimeni nu ar trebui să le ignore, întrucât boala poate apărea și la vârste tinere și poate afecta orice parte a corpului. Așadar, simptomele cel mai des întâlnite sunt problemele de atenție și de concentrare, pierderile de memorie, dificultățile de percepție a realității. Mai pot surveni probleme de vedere, cum ar fi imaginea dublată sau încețoșată, înțepenirea ori rigiditatea musculară, dificultăți de coordonare fizică, înțepături la nivelul membrelor, diverse tipuri de dureri. În condițiile în care este afectat sistemul nervos central, aria de efecte ale bolii asupra organismului este periculos de mare. Toate aceste manifestări au nevoie de o consultație de specialitate și de un diagnostic profesionist, apoi instalarea unui tratament și, foarte important, schimbări ale stilului de viață. Sprijinul acordat prin alimentație corectă sistemului imunitar este cel mai relevant, împreună cu un program de exerciții fizice care să susțină mobilitatea și starea generală bună de sănătate.
Urmaţi Dieta Swank, care scade aportul de grăsimi saturate
Există un număr de diete care au efect asupra sclerozei multiple, susţine un studiu publicat de „National MS Society”. De pildă, dieta fără gluten are impact asupra persoanelor care suferă de această boală atât timp cât eliminarea cerealelor din meniu este compensată de aportul din alte surse al fibrelor necesare. Dieta Paleo, care pornește de la principiul că omul nu este suficient de evoluat biologic încât să consume alimente procesate, interzice aportul de cereale. Chiar dacă nu s-a demonstrat existenţa unui impact puternic asupra persoanelor cu scleroză multiplă care decid să o urmeze, de regulă această dietă este însoțită de alte elemente pozitive care pot avea efect, cum sunt alimentația naturală, exercițiile fizice și meditația. Dieta Swank este folosită de decenii pentru tratarea pacienților afectați de scleroză multiplă. Aceasta reduce aportul de grăsimi saturate la sub 15 grame pe zi, elimină total hrana procesată și carnea roșie, recomandând consumul a două boluri cu fructe și tot atâtea de legume zilnic. De asemenea, este încurajat consumul de cereale și paste, de ulei de pește, iar multivitaminele sunt o prezență constantă.
Evitaţi hrana procesată şi renunţaţi la sodiu
Persoanele cu scleroză multiplă trebuie să evite cât mai mult posibil hrana procesată și grăsimile saturate pe care aceasta le conține din belșug. Acestea produc stricăciuni la nivelul florei intestinale, cea responsabilă cu starea de sănătate și cu forța sistemului imunitar. De asemenea, sodiul trebuie eliminat din dietă, arată o cercetare publicată de „ASN Neuro”, întrucât această substanță creează pericolul ca pacienții să dezvolte din nou focare de scleroză multiplă. După cum se cunoaște, sodiul este prezent în băuturile îndulcite artificial, în carnea roșie, în alimentele prăjite sau fără conținut de fibre.