de Cătălina Tăgârță şi Florica Pintea
Plictisiți de iarnă până peste cap, cum se arată puțin razele soarelui, oamenii renunță imediat la hainele groase. Înlocuiesc paltoanele cu geci subțiri de primăvară, păstrând eșarfe colorate la gât și pletele în vânt, însă o greșeală pe care o fac mulți este aceea că trec direct de la bocanci la balerini sau pantofi decupați. Chiar dacă de cele mai multe ori în miezul zilei este cald, dimineața și seara, temperaturile se mențin scăzute, iar frigul vă va lua prin „surprindere”, de la extremități, îmbolnăvindu-vă imediat. Așadar, chiar dacă sunteți tentați să scăpați mai repede de cizmele grele și obositoare, nu vă lăsați înșelați de temperaturile schimbătoare și protejați-vă picioarele cât puteți de bine!
Persoanele cu neuropatie diabetică să acorde atenție sporită îngrijirii
Există persoane mai rezistente la frig și persoane care iubesc mai degrabă căldura. În spatele preferințelor fiecăruia e bine să știți că pot sta și diverse afecțiuni medicale preexistente. Spre exemplu, puțini știu că diabetul zaharat și bolile vasculare sunt predispuse degerăturilor. De asemenea, există categorii de persoane care au circulație deficitară la nivelul picioarelor, lucru care duce automat la răcirea membrelor și, implicit, la un risc mai ridicat de degerături. De aceea, înghețarea pielii și afectarea vaselor sangvine survenite în urma expunerii prelungite la frig trebuie ținute sub control, astfel încât să nu determine complicații la nivelul degetelor sau, în cele mai grave cazuri, ale întregului picior, avertizează specialiștii Asociației de Podiatrie. „Podiatria este un dome- niu vast, în care se abordează cele mai frecvente afecțiuni ale picioarelor, iar degerăturile pot fi destul de nocive în anotimpul rece. Specialistul podiatru este cel care are grijă de sănătatea picioarelor și este important de notat că persoanele cu neuropatie diabetică și picior diabetic trebuie să aibă și mai multă grijă de felul în care se îngrijesc în sezonul rece. Oricine poate suferi degerături, dar persoanele cu diabet trebuie să acorde o atenție sporită acestui aspect”, a declarat doctor Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.
Evitați umezeala folosind pudră de talc
Chiar dacă mâinile și fața pot fi afectate în egală măsură de efectele frigului, cele mai vulnerabile rămân picioarele. În vederea protejării membrelor în acest sezon există câteva recomandări care trebuie avute în vedere mai ales seara sau în timpul deplasărilor la munte, unde temperaturile sunt mult mai scăzute. Nu renunțați încă la cizme în favoarea pantofilor decupați de vară. Eventual înlocuiți-le cu ghete subțiri de primăvară, care să fie totuși confecționate din materiale impermeabile, întrucât în acest sezon sunt foarte frecvente ploile. Șosetele călduroase sunt și ele accesorii esențiale, iar pentru a evita umezeala se recomandă utilizarea pudrei de talc! Dacă obișnuiți să alergați, nu trebuie să renunțați la pasiunea dumneavoastră! Echipați-vă corespunzător cu articole de îmbrăcăminte și de încălțăminte călduroase, dar nu grele, care absorb umezeala și mențin pielea uscată. Și nu uitați: întrucât mușchii sunt mai puțin flexibili în anotimpul rece sunt recomandate exerciții de încălzire.
Un bocanc prea mic va îngreuna circulația
În cazul în care mergeți la munte echipați-vă cu bocanci concepuți pentru cățărat sau pentru sportul pe care îl practicați. Atunci când ajungeți la cumpărături, țineți cont ca încălțămintea aleasă să întrunească cel puțin două caracteristici: impermeabilitate şi respirabilitate. În ceea ce privește mărimea, fiți atenți să o alegeți pe cea potrivită. Un bocanc prea mare va permite umezelii şi aerului rece să pătrundă înăuntru, iar unul prea mic va „tăia” circulaţia, şi astfel veți tremura de frig. Așadar, după ce strângeți şireturile, asigurați-vă că puteţi mişca degetele în voie! În ceea ce privește șosetele, optați fie pentru cele din bumbac, fie pentru cele special concepute pentru munte, care transportă umezeala la exterior şi lasă în permanenţă degetele uscate. Încă nu e suficient de cald să treceți la șosete până la gleznă sau la dresuri... Dacă vă ia frigul de la picioare, cu greu veți reuși să vă încălziți.
În caz de degerături, articulaţiile şi musculatura pot să nu mai funcţioneze bine
În stadiul superficial, degerăturile afectează doar suprafața pielii, fiind caracterizate de senzația de amorțeală și de roșeală, arată datele de specialitate. În formele mai avansate, acestea determină o afectare mai adâncă a pielii, care capătă culoarea gri-gălbuie sau alb-albastră. În țesuturi se formează cristale de gheață, iar senzația specifică este una de durere, dar și de căldură. Degerăturile severe afectează profund toate straturile pielii și țesutul de sub piele. Simptomele sunt caracterizate de o senzație de greutate în picioare, fiind foarte reci la atingere, chiar dacă este posibil ca senzația de durere să lipsească. În schimb, articulațiile și musculatura pot să nu mai funcționeze la potențialul maxim. Specialistul podiatru este cel mai în măsură să evalueze nivelul de afectare al piciorului și să determine cea mai eficientă metodă de abordare, astfel încât să evite durerea, umflarea sau alte posibile efecte.