de Roxana Istudor şi Claudiu I.
Cu ocazia celebrării numărului unic de urgență la nivel european, 112, s-a evidențiat introducerea unui sistem avansat de localizare a dispozitivelor de pe care se fac apelurile de urgență, Advanced Mobile Location (AML), care va salva numeroase vieți.
Fiecare secundă contează
An de an, circa 300.000 de europeni fac apel la 112 și nu pot descrie cu exactitate locul în care se află - ori nu știu unde sunt, ori sunt foarte tineri, ori sunt într-o stare care nu le permite să furnizeze această informație atât de prețioasă. În condițiile în care fiecare secundă contează, specialiștii britanici au dezvoltat un sistem care să localizeze cu precizie spațiul în care se află dispozitivul de pe care s-a efectuat apelul de urgență. Când o persoană sună la 112 folosind un smartphone cu aplicația AML, telefonul mobil stabilește imediat coordonatele și poziția, trimițând informația spre serviciile de ajutor prin intermediul unui SMS. Testele au demonstrat că Advanced Mobile Location este de 4.000 de ori mai exact decât sistemele folosite până acum.
Coordonate extrem de precise
AML este introdus în telefoanele mobile inteligente de tot mai mulți producători din Marea Britanie, precum și de operatori de telefonie mobilă. De asemenea, este operațional în state ca Estonia, Lituania și în Austria Inferioară, arată gpsworld.com. Alte zece țări testează sistemul, ca soluție la rezolvarea problemelor stabilirii exacte a locației unde este nevoie de intervenție de urgență. Orizontul de timp pentru implementarea sistemului pe scară mai largă la nivelul Uniunii Europene este anul 2017. Sistemul AML vine să optimizeze semnificativ capacitățile prezente de localizare, care se face în general cu o marjă de eroare de până la doi kilometri; dacă intervin și condiții meteo nefavorabile, acest aspect poate ajunge să însemne diferența dintre viață și moarte.
Povești despre intervenții cruciale
Sistemul AML și-a demonstrat deja viabilitatea și eficiența, salvând vieți. Astfel, recent, în Lituania, un băiețel de 8 ani a sunat la numărul de urgență, spunând că tatăl său este inconștient sau decedat, posibil din cauza unui șoc electric. I-a spus operatoarei că nu știe adresa sau numărul de telefon al vreunei rude. Inițial, raza pe care s-ar fi putut afla copilul era de circa 14 kilometri, dar, grație sistemului AML, după un minut au apărut datele locației cu o precizie de șase metri! Ambulanța și Poliția au fost imediat trimise la fața locului, iar omul care suferise o criză de epilepsie a fost salvat. În Austria, o femeie care căzuse de pe cal, lovindu-se la cap, nu a putut furniza date despre locul în care se află. A fost depistată la timp datorită coordonatelor precise despre locația ei oferite de noul sistem.