de Roxana Istudor
Copiii care nu dorm destul dezvoltă stări emoţionale
Cercetări de ultimă oră atestă faptul că somnul are o importanță crucială pentru dezvoltarea copiilor. De aceea, în cazul în care cei mici nu se odihnesc suficient sunt expuși riscului de a dezvolta afecțiuni mai târziu, arată un studiu derulat la Massachusetts General Hospital. „Am descoperit că în cazul copiilor care nu beneficiază de somn suficient la vârsta preșcolară, problemele de comportament și neurologice se pot instala încă de la 7 ani”, explică Elsie Taveras, pediatru-șef.
Longevitatea doamnelor, o chestiune de... estrogen
Femeile au în mod natural anumite avantaje care le ajută să trăiască mai mult decât bărbații, arată „Business Insider”. De exemplu, estrogenul ajută la scăderea riscului accidentelor vasculare, bolile cronice la care sunt predispuse au un potențial fatal mai scăzut și, în plus, sunt mult mai atente la sănătatea lor. Un alt element în favoarea longevității femeilor este faptul că sunt capabile de o mai bună comunicare, ceea ce le ajută în procesul de diagnosticare, precum și de vindecare.
Înlocuirea naturală a dinţilor pierduţi?
Un avans fără precedent în medicină face posibilă o tehnologie care ar putea fi disponibilă în câțiva ani și cu ajutorul căreia oamenilor le-ar putea crește din nou dinții pierduți. Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia, în colaborare cu colegi din Londra, au depistat genele responsabile cu această regenerare la o specie de pești și speră să decodifice acest proces și în beneficiul oamenilor. În paralel sunt foarte promițătoare cercetări anterioare, care pleacă de la capacitatea celulelor stem de a genera aceeași reacție.
Oamenii, programaţi pentru a alege „calea uşoară“
Un studiu de dată recentă infirmă conceptul de... lene atunci când vine vorba despre alegerile pe care le iau oamenii, relevând că suntem programați pentru a alege „calea ușoară”. Cercetarea, publicată de revista „eLife”, a pus în evidență faptul că tendința de a adopta cele mai ușoare decizii, cele care implică efort minim, este automată, realizându-se la nivelul creierului, „fără strategie și fără ca persoana să fie conștientă de acest proces”, arată doctor Nobuhiru Hagura, de la Institutul Național de Tehnologie din Japonia, care a extins cercetarea.