de Roxana Istudor şi Claudiu I.
Boală degenerativă gravă, Parkinsonul face să sufere nenumărați adulți la nivel mondial - aproximativ 1% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani. În ajutorul lor vine invenția unei echipe de tineri români, care a lansat prototipul unei mănuși inteligente dedicate acestor bolnavi.
Un dispozitiv inteligent alături de procedurile medicale
Boala Parkinson apare din cauza distrugerii neuronilor. Zona cerebrală afectată joacă un rol esențial în controlul mișcărilor, de aceea bolnavii încep să aibă gesturi sacadate, incontrolabile, și tremur. Afecțiunea se manifestă de obicei după vârsta de 50 de ani, iar când apar primele simptome, majoritatea neuronilor care controlează mișcările sunt deja distruși. Boala are de regulă o evoluție lentă și poate fi tratată cu medicamente sau prin intervenție chirurgicală. Acestor proceduri medicale li se adaugă un dispozitiv inteligent, o mănușă specială care se va putea dovedi de mare ajutor pentru persoanele diagnosticate cu această afecțiune.
Poate oferi informații exacte despre tremur
Denumită „TremDix”, mănușa este creația unei echipe care a prezentat proiectul încă de anul trecut. Dispozitivul monitorizează mișcarea mâinii pacientului și tremurul provocat de boala Parkinson. Mănușa este prevăzută cu trei senzori: unul la nivelul mâinii și doi la nivelul falangelor degetelor mare și index. Datele obținute sunt salvate într-o memorie internă și pot fi apoi descărcate și analizate pe calculator. „Avantajul principal este informația obiectivă pe care doctorul o primește de la aparat. În momentul de față, diagnosticarea și monitorizarea pacientului cu Parkinson se fac pe baza unei observații clinice a doctorului și a unui jurnal ținut de pacient. Mănușa aceasta poate oferi informații exacte legate de frecvența tremurului pacientului. Alte informații utile pot fi amplitudinea mișcării și eventuale mișcări sacadate care apar din cauza blocajelor musculare”, explică Alexandru Șolot, reprezentant al echipei care a realizat dispozitivul.
Dozajul medicamentelor, de la distanță
Printre avantajele certe ale utilizării mănușii „TremDix” este și acela al posibilității de diagnosticare cu mare acuratețe a bolii Parkinson prin măsurarea frecvenței cu care mâna unui bolnav tremură. „Tehnologia noastră folosește senzori goroscopici și de accelerație pentru a determina această frecvență”, explică Alexandru Șolot. Mai mult, după diagnosticare, dacă pacienții vor avea o astfel de mănușă, medicii ar putea culege direct datele despre evoluția bolii degenerative, fără să mai cheme pacientul la vizite. Și tot de la distanță ar putea fi stabilit și dozajul medicamentelor. „În momentul de față nu există o metodă obiectivă de monitorizare pe termen lung a pacientului”, punctează Ana Drăgan, membru al echipei, subliniind astfel utilitatea dispozitivului.
Echipa „TremDix“ are în vedere dezvoltarea unui nou prototip pentru mănușa inteligentă, dar și a unui program de gestiune a pacienților diagnosticați cu Parkinson