de Cătălina Tăgârță şi Sorin Dumitrescu
Zilnic, mii de oameni au nevoie de sânge pentru a putea fi supuși unor intervenții chirurgicale. Din păcate, prea puține persoane le vin în ajutor. Dacă doriți să redați șansa la viață a unui om, tot ceea ce trebuie să faceți este să vă prezentați într-unul dintre centrele de transfuzii județene, la Centrul Municipiului București sau în cadrul unităților mobile care se deplasează periodic în spații publice. Lista acestora poate fi consultată pe site-ul oficial al celui mai amplu program național de donare de sânge derulat în România, respectiv „O șansă pentru viață”: www.pentruviata.com.
Se ține cont de vârstă și de greutate
Înainte de a dona sânge trebuie să știți că acest gest este unul voluntar, anonim şi neremunerat. De asemenea, e necesar să îndepliniți următoarele condiţii:
Este bine să beți un ceai dimineața și să mâncați ceva ușor
Recomandări de care trebuie să țineți cont înainte de a dona:
E obligatoriu să aveți asupra dumneavoastră la donare unul dintre următoarele documente:
Astfel vă puteți afla grupa sangvină și RH-ul
Persoanele care nu au mai donat sânge până acum se întreabă, cu siguranță, cum se desfășoară întreaga operațiune. Etapele ce vor fi urmate sunt:
Beneficiați de alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă
În primele 24 de ore după donare este recomandat să creşteți consumul de lichide. De asemenea, e util să vă cunoașteți drepturile:
Creșterea imunității, un avantaj
Această practică nu este lipsită de beneficii nici pentru salvator. Astfel, sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi de accident vascular se reduce cu 30%. În plus, în urma donării, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă veți suferi un accident, reacţia corpului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi cu înlocuirea lui. Cât despre cantitatea de sânge pierdut, nu aveți de ce să vă îngrijorați! Cantitatea recoltată este de 450 ml - 500 ml. Aceasta se reface ca volum în câteva ore, iar celular, în circa două săptămâni.
Sunt utilizate doar instrumente medicale sterile
Regula de bază spune că puteți dona doar dacă starea de sănătate vă permite şi vă simţiți bine. Iar în ceea ce privește siguranţa condițiilor de donare, nu aveți motive să vă temeți din această cauză. În toate centrele se folosesc truse de recoltare sterile, de unică folosinţă. Nu există riscul contaminării cu HIV sau cu alte virusuri. Senzaţia de leşin sau de oboseală după donare este întâlnită rar.
„Dăruiţi timp“ între 19 şi 21 mai
Persoanele care doresc să doneze sânge pentru pacienții din spitale, dar nu s-au prezentat până acum la un centru special pot îmbina utilul cu plăcutul în perioada 19-21 mai. Mai exact, dacă vă aflați în zona Sun Plaza - Esplanada Sud din Capitală în zilele respective, în intervalul orar 9:00-13:00, puteți participa la campania „Dăruiește timp, donează sânge”, ajunsă deja la a patra ediție. Nu uitați să aveți la dumneavoastră cartea de identitate! Puteți lua înainte un mic dejun ușor, constând în alimente fără multe proteine și grăsimi - lactate degresate, piept de pui, cereale integrale, fructe și legume, ceai sau cafea ușor îndulcite. Atenție: vreme de o oră înainte și după donare nu se fumează, atrag atenția organizatorii! „Campania «Dăruiește timp, donează sânge!» a crescut cu fiecare ediție și ne așteptăm ca anul acesta numărul persoanelor care se vor prezenta la donare să fie mai mare de 250”, a declarat Anca Ștefan, președintele Asociației „React”. Fotografiile donatorilor vor fi expuse în Sun Plaza în intervalul 19-21 mai, iar de la 22 până la 25 mai vor putea fi ridicate de doritori de la Info Desk.