de Cătălina Tăgârță şi Alexandru Filcu
Julian Rios Cantu are şansa să revoluţioneze depistarea cancerului de sân prin conceperea unui sutien cu totul special. Tânărul student mexican a primit, la 29 aprilie anul acesta, în Germania, premiul întâi al Global Student Antrepreneur Awards (GSEA), un concurs internaţional care recompensează tinerii care asociază studiile cu antreprenoriatul. Julian a prezentat în cadrul acestui concurs un sutien novator, capabil să depisteze cancerul de sân.
Va permite detectarea anomaliilor ce trec neobservate la palpare
Inovaţia care poate revoluționa domeniul medical este inspirată de lupta mamei sale contra acestei boli. „Când aveam doar 13 ani, mama mea a fost diagnosticată pentru a doua oară cu cancer la sân... Tumoarea a evoluat de la dimensiunea unui bob de orez la cea a unei mingi de golf în mai puțin de șase luni. Diagnosticul a venit prea târziu, iar mama mea și-a pierdut ambii sâni și a fost la un pas să își piardă viața”, a declarat tânărul Rios Cantu, în vârstă de 18 ani, potrivit huffingtonpost.com. Marcat de evenimentele din familie, la 17 ani a înființat o companie, împreună cu trei prieteni, iar ceva mai târziu a apărut Eva - sutienul cu autodetecție, care poate depista cancerul la sân în faze incipiente. Acest obiect vestimentar reprezintă cu certitudine un progres însemnat în diagnosticul cumplitei boli. „El va permite detectarea anomaliilor care nu sunt foarte uşor de depistat în timpul palpării”, potrivit doctorului Cynthia Villarreal, de la departamentul de oncologie al Institutului Naţional al Cancerului din Mexic, citat de femmeactuelle.fr.
Poate fi purtat doar o dată pe săptămână
Sutienul este dotat cu aproximativ 200 de senzori care evaluează textura, temperatura şi culoarea pielii sânilor. Pentru a avea informaţii periodice, care pot să evidenţieze eventuale modificări ale stării de sănătate a sânilor, femeia trebuie să îl poarte între 60 şi 90 de minute pe săptămână. Astfel, dacă se înregistrează o creştere sensibilă a temperaturii, aceasta semnifică un debit sangvin mai mare, ceea ce înseamnă că vasele alimentează ceva anume, care poate fi reprezentat de celule maligne. Ulterior, toate informaţiile colectate cu ajutorul acestui sutien sunt expediate prin bluetooth pe o aplicaţie care le analizează cu ajutorul unui algoritm. În final, diagnosticul este expediat proprietarei sutienului şi, totodată, medicului oncolog. Desigur că sutienul nu se substituie mamografiei, însă el poate servi ca mijloc suplimentar de detectare a cancerului de sân.
ATENŢIE! Invenția se află momentan în faza de prototip, dar creatorul ei estimează că ar putea fi certificată în circa doi ani.