de Cătălina Tăgârță şi Florica Pintea
Sănătatea dentară a copiilor ține și de grija mamei încă din timpul sarcinii. Cum e posibil acest lucru? Fiindcă dinții se formează încă din burtica gravidei. Oasele mici ale maxilarelor prind contur în săptămânile cinci și șase după concepție, astfel că până la naștere toți cei douăzeci de dinți primari sunt aproape complet formați și gata să erupă la câteva luni de viață ale bebelușului. Medicul stomatolog Alin Udeanu (foto) povestește mai multe pe această temă.
Calciul și fosforul se iau din dieta gravidei
- Domnule doctor, ce pot face doamnele încă din timpul sarcinii pentru a preveni pe viitor problemele dentare ale bebelușului lor?
- Cel mai bun lucru pe care îl poate face viitoarea mămică (deci femeia însărcinată) este de a se hrăni sănătos și de a-și menține propria sănătate dentară și generală. Este ideal să aibă o dietă echilibrată și să evite alimentele care conțin amidon și zahăr între mese. O dietă sănătoasă și echilibrată îi va oferi calciu, fosfor și alte vitamine și minerale necesare dinților și oaselor bebelușului. De-a lungul sarcinii, medicul îi va evalua nevoile specifice și o va sfătui în mod corespunzător.
- Multe doamne însărcinate se întreabă dacă nu cumva calciul pentru dinții bebelușului provine din dinții mamei, întrucât e binecunoscut faptul că gravidele au adesea probleme cu dantura și cu unghiile.
- Răspunsul este nu! Este important pentru noi să înlăturăm acest mit, care spune că tot calciul necesar pentru dinții copilului provine de la dinții mamei. Adevărul este că el provine din dieta gravidei. Prin urmare, aveți grijă la ceea ce consumați sau mai bine spus la ce nu consumați. Sunt anumite produse bogate în calciu care nu au voie să lipsească din dieta dumneavoastră.
- În legătură cu doamnele care au probleme cu dantura în timpul sarcinii, cum am amintit deja, ce este de făcut? Cum se pot îngriji mai bine?
- Pentru a ajuta la prevenirea cariilor dentare și a bolilor parodontale (gingivale), trebuie să vă spălați pe dinți cel puțin de două ori pe zi dacă nu puteți după fiecare masă, cum este ideal. De asemenea, le recomand gravidelor să folosească o pastă de dinți cu conținut mare de fluor și să nu uite să utilizeze zilnic ața dentară, astfel încât să nu le rămână resturi de alimente. În acest mod se reduc posibilitățile apariției unor boli gingivale sau a cariilor.
Sensibilitatea gingiilor, nivel crescut al hormonului progesteron
- Deci sunt afectate și gingiile…
- În timpul sarcinii, nivelul hormonilor din corpul gravidei crește considerabil. Gingivita (inflamarea gingiilor) este deosebit de comună în special în timpul lunii a opta de sarcină. Aceasta poate provoca inflamarea, umflarea sau sensibilitatea gingiilor, care au tendința să sângereze la periaj. Această sensibilitate este un răspuns la existența plăcii bacteriene și este cauzată de un nivel crescut al hormonului progesteron. Ocazional, creșterea exagerată a țesutului gingival apare în cel de-al doilea trimestru de sarcină. Aceasta se manifestă prin umflături ale gingiilor și sunt rezultatul excesului de placă. Tocmai de aceea este deosebit de important să aveți o igienă orală potrivită în timpul sarcinii. Cine observă modificări asupra dinților și gingiilor în timpul sarcinii sau are alte nelămuriri cu privire la acest aspect mă poate contacta cu încredere - dralinudeanu.ro.
- Și atunci, cum pot avea grijă viitoarele mămici de sănătatea danturii bebelușului încă din timpul sarcinii? Suplimentarea cu fluorură poate fi de ajutor pentru preîntâmpinarea problemelor dentare?
- În literatura de specialitate există ipoteza conform căreia suplimentele de fluor luate de mămică îl vor ajuta pe bebeluș să își formeze dinți cu smalț rezistent. Probabil ați citit sau aţi auzit deja acest lucru. Este drept că sună bine, dar trebuie menționat că beneficiile suplimentării prenatale cu fluor constituie un subiect slab studiat și, prin urmare, destul de controversat. Suplimentele de fluor nu vor ajuta în mod necesar în procesul de formare a smalțului, deoarece fluorura funcționează cel mai bine atunci când dinții s-au format pe deplin și au ieșit în gură. Fluorura schimbă legăturile chimice din smalțul dinţilor ieșiți pentru a-i face mai rezistenți la carii. Prin urmare, nu au fost stabilite indicații pentru suplimentarea prenatală cu fluor. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina avantajele.
Sigilarea sau etanşarea protejează micuţii de carii
Este esențial ca atât copiii, cât și adulții să conștientizeze că grija pentru sănătatea orală presupune un angajament zilnic. De cele mai multe ori, sigilările dinților sunt alternative potrivite pentru sănătatea dinților celor mici.
- Domnule doctor, ce este etanșarea dentară sau sigilarea dinților?
- Etanșările dentare pot fi o modalitate ușoară de a vă asigura că dinții celor mici sunt protejați de carii pe termen lung. Procedura se realizează cu ajutorul unei soluții semipermanente, materialul de etanșare fiind aplicat pe molari și premolari, astfel încât să îi protejeze împotriva particulelor de alimente care formează placa bacteriană. Procesul este simplu, nedureros și include patru etape principale.
Ideală după apariția molarilor permanenți
- În ce constau cele patru etape ale sigilării dentare?
- În zilele noastre, mulți medici stomatologi folosesc rășini acrilice ca material pentru realizarea izolanților dentari. Medicul dentist va curăța mai întâi dintele, urmând să îl clătească și să îl usuce. Va folosi apoi o soluție pentru a produce rugozități ușoare pe suprafața dintelui, făcând mai ușoară lipirea izolantului pe smalț. În a treia etapă, medicul dentist va spăla și va usca dinții pentru a doua oară, apoi va aplica o formă lichidă a materialului de etanșare pe suprafața masticatorie a dinților. În etapa finală a etanșării dentare se recurge la legarea (uscarea) sigilantului de suprafața dintelui.
- Când este indicat să se recurgă la etanșarea dentară?
- Recomandarea mea este să optați pentru etanșare dentară la scurt timp după ce micuțului în apar dinții permanenți, pentru a preîntâmpina carierea înainte de creșterea lor totală. În conformitate cu American Dental Association (ADA), materialele de etanșare pot reduce cariile la copii cu până la 60%. Dacă ar fi să calculăm în ani, am putea spune că am întârzia apariția cariilor cu patru ani.