de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Potrivit unui sondaj făcut an de an de o asociație din SUA, în lume există fructe și legume care, în loc să redea sănătatea, fac organismului plinul de pesticide. Vestea proastă este că simpla spălare nu înlătură decât 30% dintre aceste toxine. Deși se spune că un măr pe zi vă ține departe de doctor, potrivit acestui studiu, mărul se numără printre cele mai toxice fructe din lume.
Pe lista neagră se mai află piersicile, strugurii
Analizele făcute pe fructele și pe legumele din supermarketuri au scos la iveală o concluzie îngrijorătoare: conțin chimicale asociate cu probleme de creștere la cei mici, cu riscul de cancer, dar și de tulburări hormonale. Pe lista fructelor și legumelor cu un conținut mare de pesticide se află merele, strugurii, piersicile, nectarinele, citricele, roșiile, ardeii, mazărea, spanacul și țelina. Pentru al cincilea an consecutiv, în topul fructelor-problemă se numără mărul, 99 dintre mostrele studiate au arătat că aceste fructe au în compoziție cel puțin un tip de pesticide. Același lucru s-a întâmplat și în cazul savuroaselor piersici, iar roșiile cherry i-au speriat pe specialiști, cu 13 tipuri de chimicale prezente. Mai îngrijorătoare este situația cu strugurii, întrucât specialiștii au afirmat că o singură boabă de strugure are… 15 tipuri de pesticide și tot atâtea au fost depistate într-un singur gogoșar.
Alertă și la cartofi
Cât privește cartofii, s-a demonstrat că unul singur are cele mai multe pesticide din toate fructele și legumele testate, fiind urmat de spanac și de țelină. În România, conform unui raport realizat de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, peste 26% dintre fructe și legume conțin reziduuri uriașe de pesticide. Unul dintre cele mai contaminate fructe din țara noastră este grepfrutul, urmat de majoritatea citricelor importate din Turcia, acestea conținând între două și cinci substanțe toxice diferite. Aceeași situație gravă se regăsește și la mandarine, portocale și lămâi. De asemenea, tratate cu compuși chimici sunt și roșiile românești și salata verde.
Pesticidele provoacă probleme sexuale şi de reproducere
Consumul de pesticide, spun specialiștii, conduce la apariția bolilor nervoase, a cancerului și are efecte dezastruoase asupra sistemului imunitar, provocând atât probleme sexuale, cât și de reproducere. În cazul femeilor însărcinate, cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că pesticidele cresc activitatea genei asociate cu greutatea redusă a bebelușilor la naștere. O a doua genă cu acti- vitate sporită a fost semnalată și în cazul femeilor care suferă de o infertilitate inexplicabilă. În cazul pesticidelor de sinteză apărute după 1945, acestea reprezintă o sursă de risc toxic din cauza remanenței în sol, plantă și organism. Multe dintre acestea se acumulează la nivelul ficatului sau al țesuturilor adipoase și pot produce intoxicații grave atunci când o persoană slăbește, de exemplu, 20-30 de kilograme în câteva luni, întrucât acestea sunt eliberate în organism. Pe de altă parte, aceste substanțe duc și la apariția supraponderabilității și a obezității, care favorizează declanșarea bolilor hipertensive, a diabetului și a bolilor cardiovasculare.
Folosiți bicarbonat de sodiu!
Întrebarea care se pune este cum se poate limita cantitatea de pesticide, întrucât multe substanțe chimice care rămân pe suprafața alimentelor nu se duc prin simpla spălare cu apă, spun specialiștii. O soluție excepțională care le îndepărtează este bicarbonatul de sodiu. Puneți fructele și legumele într-un castron cu apă în care adăugați o linguriță cu bicarbonat de sodiu. Lăsați-le câteva minute, apoi clătiți-le sub un jet puternic de apă. În altă ordine de idei, alegeți fructe de sezon doar din piață, vândute de micii producători. Optați pentru fructe și legume care au mici pete maronii sau roșii lăsate de insecte. Dacă acestea au fost vizitate de insecte, e clar pentru toată lumea că nu au fost stropite excesiv cu substanțe chimice. Ideal ar fi să achiziționați fructe și legume din culturi organice, unde nu este permisă folosirea pesticidelor.
Merele trebuie curățate de coajă
Tot specialiștii spun că toate fructele și legumele trebuie lăsate să se înmoaie în apă rece înainte de a fi spălate. Merele, afirmă oamenii de știință, trebuie spălate cu un burete și curățate de coajă. O soluție obținută în casă pentru îndepărtarea pesticidelor conține o ceșcuţă cu apă, o ceșcuţă cu oțet alb, o lingură cu praf de copt și zeama de la o jumătate de lămâie. Se amestecă totul într-un recipient cu pulverizator, agitați, apoi pulverizați pe fructele și legumele cumpărate cu cel puțin cinci minute înainte de a le spăla și de a le consuma. În cazul morcovilor și al păstârnacului, le puteți curăța folosind o perie curată.
Eticheta dezvăluie pericolul
Despre cât de periculoase sunt produsele vorbește și eticheta acestora, prin anumite coduri stabilite de Federația Internațională pentru Standardul Produselor, folosite din anul 1990. Este vorba despre un cod din patru sau din cinci cifre, care arată cum a fost crescut produsul - adică ecologic, cu pesticide sau dacă a fost modificat genetic. În acest fel veți înțelege și diferența de preț! Orice număr care începe cu cifra 9 înseamnă că produsul etichetat este organic. De asemenea, orice număr care începe cu cifra 3 sau 4 reprezintă o creștere convențională, respectiv cu folosirea substanțelor chimice.