de Roxana Istudor
O echipă de tineri români a lansat recent o șapcă dotată cu senzori, care supraveghează nivelul radiațiilor solare, astfel încât acestea să nu devină nocive.
Oferă informații despre pragul de siguranță
Denumită „Sunee”, șapca pentru monitorizarea expunerii la radiațiile solare este unul dintre proiectele câștigătoare ale ediției „InnovationLabs” 2017, un program care le facilitează tinerilor talentați ocazia de a-și transforma ideile în realitate. Și nu întâmplător. Utilitatea acestei piese este deosebită, întrucât este ideală în special pentru copii, care obișnuiesc să „uite” că soarele poate fi și periculos. Șapca le permite să stea la joacă și să se bucure de anotimpul cald fără să riște arsuri. Cu ajutorul șepcii „Sunee”, părinții vor scăpa de o grijă atunci când merg vara cu cei mici în aer liber, având siguranța că nu stau prea mult în soare, pentru că adulții pot afla oricând dacă a fost depășit pragul de siguranță pentru expunerea la radiații.
Senzorii verifică nivelul ultravioletelor
De altfel, ideea unei astfel de piese a venit dintr-o experiență personală a unuia dintre creatorii prototipului, Cristian Băjenaru, care afirmă că și-a asumat misiunea „de a educa atât copiii, cât și părinții” asupra riscurilor expunerii excesive la soare, care poate genera afecțiuni grave, inclusiv cancer de piele. „Am ajuns la concluzia că nu există deocamdată o modalitate eficientă de a cuantifica expunerea”, adaugă Cristian Băjenaru. Pe lângă faptul că este un obiect foarte uzitat, care poate ușor intra în reflexul vestimentar la orice vârstă, șapca are incluși trei senzori (unul pentru razele ultraviolete, unul pentru temperatură și un accelerometru). Senzorul UV este sensibil la radiații, iar poziția naturală a șepcii pe cap permite ca acesta să fie expus maximum la soare, măsurând astfel mai eficient nivelul de radiații. Accelerometrul arată dacă obiectul este purtat de copil, dacă este în mișcare sau a fost pur și simplu uitat în soare.
Aplicația conține o pagină educativă
Șapca „Sunee” este conectată la o aplicație, iar interfața este gândită să fie cât mai prietenoasă și ușor de folosit, atât de părinți, cât și de copii. Conține o pagină cu statistici pe ultimele zile sau săptămâni privind expunerea la soare, ca și o pagină educativă. Aici, utilizatorii vor găsi informații despre riscul pe care îl presupun radiațiile solare, metodele eficiente de protecție și complicațiile pe care le pot provoca arsurile de piele. Aplicația primește informațiile colectate de șapcă cu ajutorul unor LED-uri care indică nivelul de expunere la soare și, prin apăsarea unui buton, „datele sunt trimise spre aplicație printr-o secvență de clipiri rapide, similară codului Morse”, explică Cristian Băjenaru.
Preţ accesibil
După lansare, șapca „Sunee” va avea un preț accesibil, urmând să coste aproximativ 20 de dolari. Producția nu a început, autorii piesei vestimentare inteligente fiind la stadiul de strângere a sumei necesare. Dacă proiectul se va materializa, șapca va putea fi cumpărată dintr-un magazin online dedicat, putând astfel să ajungă în orice colț al lumii.