de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Dacă ar exista o regalitate a homeopatiei, cu siguranță medicul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii ar putea face parte dintr-o asemenea alcătuire. Doctor Peter Fisher este specialist în reumatologie și, în același timp, un homeopat convins, director al Spitalului Regal pentru Medicină Integrată din Londra și, de 25 de ani, redactor-șef al prestigioasei reviste „Homeopathy”.
„Părea imposibil ceea ce totuși vedeam cu ochii mei”
Prin poziția pe care o deține și grație faptului că este unul dintre cei mai respectați specialiști din lume, medicul personal al suveranei britanice pune homeopatia în prim-plan. Îi acordă considerație, timp, energie și o fundamentează cu riguroase metode ale științei. A absolvit Universitatea Cambridge, dar cu homeopatia avea să se întâlnească într-un moment șocant. „După vizita lui Nixon în China, această țară, care fusese închisă complet Occidentului pe timpul Revoluției culturale, s-a deschis dintr-o dată. Acolo am văzut, în 1972, o femeie întinsă pe o masă de operație, cu tot abdomenul deschis, având o jumătate de stomac tăiat, conștientă, cu trei ace înfipte în urechea stângă pe post de anestezie. Și m-am gândit că părea imposibil ceea ce totuși vedeam cu ochii mei”, relatează Fisher. Ulterior, propria experiență l-a determinat s-o ia serios pe acest drum. „Eram student și m-am îmbolnăvit. Mi s-a pus un diagnostic și mi s-a dat o sentință: nu se putea face nimic. Atunci, un prieten mi-a sugerat homeopatia. După ce am luat remediul indicat, situația mea s-a agravat inițial, ceea ce însemna că, spre deosebire de varianta medicilor, totuși acționa. Până la urmă a funcționat și am scăpat de problemă”, detaliază Fisher.
„Ne concentrăm pe epidemii care prezintă riscul de a deveni pandemii”
Încercând să lămurească opinia publică în privința experimentelor homeopate, doctor Fisher punctează că acestea sunt mai ieftine și mai simple. „Ne concentrăm pe potențialul homeopatiei în epidemii care prezintă riscul de a deveni pandemii, cum sunt gripa și febra Dengue”, argumentează specialistul. Pe lângă o sinteză a unui mare număr de studii despre remedii homeopate, Fisher încearcă să coaguleze toate grupurile de homeopați interesate de o temă sau de alta. Între timp, luptă cu prejudecățile. „Homeopatia este persecutată astăzi pentru că este o nouă paradigmă, care amenință ordinea existentă. Este ca o revoluție științifică”, spune specialistul. Pe de altă parte, ca medic, rămâne precaut: „Sunt întotdeauna în gardă, pentru că pot interveni ușor starturi false pe vreo direcție, așa cum s-a mai întâmplat”, dar medicul personal al Reginei Elisabeta a II-a crede că lupta cu acceptarea homeopatiei de comunitatea medicală va sfârși cu o victorie. „Este posibil ca într-o zi ceva care se va desprinde din homeopatie, din tehnicile sale cele mai verificate, să fie acceptat”, punctează doctorul. Fisher consideră că homeopatia va ieși învingă- toare după ce metodele vor fi documentate științific și dovedite prin teste. „Homeopatia a fost împinsă cu forța într-un fel de ghetou. Este necesar să nu facem afirmații pe care nu le putem susține”, conchide specialistul.
„Fără îndoială, homeopatia funcționează. Este o terapie care a supraviețuit mileniilor și care dă rezultate“
Regele George al VI-lea şi-a tratat bâlbâiala cu marin ambra grisea
Familia Regală britanică a avut medici homeopați din secolul al XIX-lea. „Fondatorul spitalului nostru, doctor Frederick Quinn, era medicul socrului Reginei Victoria. Regele George al VI-lea în mod cert a folosit homeopatia pentru a-și ameliora bâlbâiala. L-au tratat cu remediul marin ambra grisea. Și prințul Charles este foarte interesat de domeniu”, argumentează doctor Fisher.