de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Ceasul deşteptător strică somnul
Specialiștii din cadrul Institutului de Neuroștiințe al Universității Oxford au elaborat o cercetare din care a reieșit că sunetul ceasului deșteptător are efecte serioase asupra stării de sănătate. „Dacă sunteți dependenți de o alarmă care să vă dea jos din pat, înseamnă că nu beneficiați de odihnă suficientă și sunteți expuși celor mai negative consecințe ale acestui fapt. Ritmul biologic al organismului este afectat prin trezirea la un moment la care nu sunteți programați natural să vă treziți”, explică profesor Russell Foster.
Băuturile carbogazoase dublează riscul de infarct
Adulții care consumă trei cutii cu băuturi carbogazoase pe zi prezintă un risc dublu de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare fatale față de cei care nu beau sucuri. Acesta este rezultatul unui studiu dat publicității de Asociația Americană a Inimii. Specialiștii au trecut pe lista băuturilor cu potențial letal sucurile de fructe, băuturile acidulate, așa-numitele „soft drinks”. „Există mult mai mult zahăr într-o astfel de băutură decât într-o prăjitură. Odată dizolvat în lichid, zahărul intră în corp în cantitate mult mai mare”, explică specialistul cardiolog Michael Miedema.
Educaţia, cheia unei vieţi lungi
Cel mai recent studiu al Institutului Național pentru Sisteme de Analiză Aplicată din Laxenburg, Austria, demontează mitul potrivit căruia un venit mare este cheia prelungirii vieții. Astfel, potrivit cercetătorilor austrieci, nivelul de educație al unei persoane este un indicator mult mai relevant al speranței de viață decât banii. După analizarea datelor globale ale populației din 174 de țări în perioada 1970-2015, experții afirmă că o educație superioară asigură funcții cognitive mai performante și alegeri mai sănătoase, prelungind viața.
Reluarea activităţii scurtează convalescenţa
Un studiu-pilot asupra zilelor de convalescență din spitalele britanice a dus la constatarea surprinzătoare că dacă asistentele îi îndeamnă pe pacienți să iasă din pijama, să se îmbrace și să reia o activitate, oricare, convalescența se scurtează semnificativ, notează „Daily Mail”. Astfel, șefa asistentelor din Regatul Unit, Jane Cummings, afirmă că statul în pijama după boală sau după operație nu face altceva decât să prelungească și să întărească sentimentul omului că este bolnav. „Este așa-numita paralizie de pijama, care încetinește recuperarea”, explică Jane Cummings.