Main menu

header

679 14 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Sunteți născuți toamna, între septembrie și noiembrie? Atunci aveți șanse mari să atingeți vârsta de 100 de ani. Dar luna nașterii nu vorbește doar despre longevitate, ci mai ales despre bolile pe care le puteți avea de-a lungul vieții.

Epilepsie și boala Crohn în ianuarie

Potrivit unui studiu extrem de interesant efectuat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, persoanele născute în ianuarie ar putea, în timp, să se îmbolnă- vească de Alzheimer, de epilepsie sau de boala Crohn. Explicația dată de specialiști este faptul că atât în perioada intrauterină, cât și după naștere, cei născuți în prima lună a anului au avut parte de foarte puțină lumină solară. Iar statisticile prezentate ulterior de Oficiul britanic de Statistică nu au făcut decât să întărească aceste afirmații. Mai puțin cunoscută, boala Crohn, ale cărei cauze genetice, infecțioase sau imunologice nu au fost demonstrate cert până în prezent, este o maladie inflamatorie, cu localizare la nivelul peretelui digestiv, ce poate afecta orice segment de la esofag până la anus, caracterizată prin leziuni inflamatorii ulcerative transmurale. Este considerată boala adultului tânăr, deoarece poate apărea la vârste cuprinse între 15 și 30 de ani.

Narcolepsie în februarie și astm în martie

Narcolepsia, o tulburare cronică a somnului caracterizată prin somnolența diurnă greu de stăpânit și atacuri paroxistice de somn, poate deveni o pacoste pentru cei născuți în februarie. Se crede că de vină ar fi tot lipsa luminii solare atât în perioada intrauterină, cât și după naștere. În plus, cei născuți în a doua lună a anului vor deveni din ce în ce mai activi când este întuneric. În ceea ce îi privește pe cei care au văzut lumina zilei în martie, aceștia pot contracta ușor astmul. Motivul? Lipsa vitaminei D din organismul mamelor în timpul sarcinii, care influențează dezvoltarea creierului celor mici. Acesta este și motivul pentru care acești copii pot fi mult mai slabi la învățătură decât ceilalți.

Autismul, afecţiunea celor născuți în aprilie

679 14 2Potrivit oamenilor de știință, în ultima perioadă, autismul a înregistrat o creștere alarmantă în toate mediile, în toată lumea, mai des la băieți decât la fetițe, proporția fiind de patru la unu. În urma studiilor a reieșit însă și faptul că cei mai mulți bolnavi s-au născut în luna aprilie, de vină fiind, se pare, tot o lipsă acută de vitamina D. Și tot cei care au văzut lumina zilei în aprilie se pot confrunta și cu depresii sezoniere, iar în viață ar putea avea probleme grave și cu alcoolul. Tot din cauza lipsei luminii solare, bebelușii născuți în luna mai ar putea suferi de diabet și de glaucom, ba, mai mult, cercetătorii afirmă că aceștia înregistrează un IQ mult mai mic decât al persoanelor născute în alte luni ale anului.

Tulburări de vedere în iunie și iulie

679 14 3Copiii născuţi în luna iunie au parte de soare atât după naştere, cât şi intrauterin, dar faptul că nu sunt expuşi soarelui în primele luni de sarcină duce la apariția de tulburări de vedere pe parcursul vieții. Chiar și așa, specialiștii dau o veste foarte bună, și anume faptul că cei născuți în lunile iunie și iulie sunt cei mai fericiți și mai optimiști, ceea ce scade simțitor riscul de depresii sau de tulburări emoționale. De altfel, cei mai mulți câștigători ai Premiului Nobel s-au născut în iunie… Nici cei născuți în august nu scapă de influența lunii și prezintă un risc cu 30% mai mare să devină copii-problemă atât la școală, cât și în viață.

Noiembrie aduce pesimism

679 14 4Tot de astm pot suferi și cei născuți în lunile septembrie și octombrie. Vestea bună este că bebelușii care au fost sortiți să vină pe lume în septembrie vor fi foarte buni la învățătură și înclinați spre carieră, iar persoanele născute în octombrie sunt sortite să trăiască foarte mult. Pesimiștii anului sunt, fără îndoială, cei născuți în luna noiembrie. La această concluzie au ajuns specialiștii după ce au studiat cazurile a peste 30.000 de persoane născute în această lună. Poate nu întâmplător cei mai mulți criminali în serie din lume sunt nativii din noiembrie...

Cei născuți în februarie și în martie trebuie să aibă grijă și la toxiinfecții alimentare, vene varicoase, boli nervoase și accidente la picioare

Alergicii din decembrie

Se spune că oamenii născuți în luna decembrie sunt extrem de liberi și nu vor renunța niciodată la drepturile și la identitatea lor, fiind în stare să facă orice sacrificiu. Din păcate însă, sunt și bolnăvicioși, fiind predispuși la infecții încă din primele luni de viață. Motivul, spun oamenii de știință, este faptul că anticorpii nu sunt suficient de bine formați, iar bolile apărute încă de când sunt foarte mici pot lăsa sechele mari în timpul vieții. Pe lângă astm și diverse alergii, cei născuți în decembrie pot suferi și de o maladie gravă, tulburarea bipolară, o afecţiune cu atât mai periculoasă cu cât poate fi foarte ușor confundată cu alte boli. Tulburarea bipolară reprezintă o problemă serioasă de sănătate mintală, care afectează individul în multe domenii ale vieții, alterându-i atât dispoziția și energia, cât și modul de relaționare și claritatea în gândire. Deși cauza nu a putut fi descoperită, unele studii arată că un rol important în apariția maladiei îl joacă neurotransmițători precum serotonina, dopamina și noradrenalina.