de Călin Popa şi Eduard Popa
Fumatul, mai periculos decât consumul de cocaină
Dependența pe care o instituie fumatul este mai periculoasă decât cea de droguri de mare risc, arată studii de dată recent. Astfel, la fiecare 100.000 de decese, 110 sunt cauzate de fumat, în timp ce doar șapte țin de consumul de cocaină, arată University College, din Londra. De asemenea, studiul a relevat faptul că în timp ce la nivel mondial tutunul, împreună cu alcoolul, face să se piardă 170 de milioane de ani de sănătate (unitatea de măsură DALY, echivalentul unui an de viață sănătoasă), cocaina cauzează pierderea a 27,8 milioane de ani măsurați în același fel.
Electroşocurile, mai eficiente decât antidepresivele
Deși contestate din cauza abuzurilor comise în trecut prin această metodă, electroșocurile, așa cum sunt ele în prezent, se pot dovedi mai eficiente decât antidepresivele, explică specialiștii Universității Michigan. Metoda, folosită și de regretata actriță Carrie Fisher pentru a-și ține sub control o depresie pentru care medicamentele nu au fost de folos, tratează bolile mintale prin inducerea de impulsuri electrice către creier, cu aceleași efecte ca ale unor medicamente consacrate, dar fără efecte secundare, mai ieftine și cu rezultate mai rapide.
Expunerea la soare previne diabetul
Nivelul ridicat de vitamina D din organism poate reduce semnificativ riscul unei persoane de a face diabet, arată rezultatele unui studiu recent, derulat la Universitatea Națională din Seul. „Am descoperit că persoanele cu un nivel al vitaminei de peste 30 ng/ml prezentau o treime din riscul de a dezvolta boala, iar cei cu 50 ng/ml, o cincime din acest pericol”, arată experta Sue Park. După cum se știe, expunerea la razele solare stimulează producerea de vitamina D în organism.
Abuzul de reţele sociale agravează criza vârstei a doua
În urma unor studii extinse derulate la Universitatea Temple, a ieșit la iveală faptul că abuzul de rețele sociale poate dăuna persoanelor de vârstă mijlocie, întrucât acestea nu au crescut odată cu internetul, așa cum se întâmplă în cazul milenialilor, și de aceea au probleme în a gestiona acest tip de expunere, notează publicația „Computers in Human Behaviour”. Mai precis, intervine anxietatea generată de faptul că, prin comparația cu alții pe care o generează social media, aceste persoane încep să creadă că nu au reușit în viață.