Main menu

header

680 13 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

În lumea contemporană, durerea cronică este pe primele locuri printre afecțiunile care creează dizabilitate pe termen lung, doar în SUA fiind peste 100 de milioane de persoane afectate.

Nenumărate forme de manifestare

Durerea cronică este un inamic teribil al sănătății și al vieții omului din zilele noastre. Cele mai frecvente forme ale acestei afecțiuni sunt durerea de spate, migrena, durerea de gât și de față, la acestea adăugându-se durerile articulare de tot felul. Per ansamblu, durerea este o experiență personală. Nu există vreun test care să poată măsura cu precizie amplasarea sau intensitatea durerii. Mai departe, are nenumărate forme de manifestare, de la constantă la „asalt” în valuri, de la înțepătură puternică la senzație de arsură sau de disconfort accentuat atunci când se execută cele mai banale mișcări sau activități. Prin aria largă de consecințe asupra stării generale a persoanei afectate, durerea cronică a ajuns aproape ca o sentință.

Simptomele se prelungesc săptămâni, luni, chiar mai mult

Există cazuri în care durerea cronică intervine fără o cauză concretă. Dar, de cele mai multe ori, aceasta debutează după o lovitură sau în urma unei afecțiuni. Dintre cele mai comune cauze ale apariției durerii cronice se pot enumera vechi lovituri sau intervenții chirurgicale, probleme cu spatele, dureri de cap, artrită, infecții. Spre deosebire de durerea acută, ce dispare când organismul repară „agresiunea”, simptomele durerii cronice se prelungesc săptămâni, luni, chiar mai mult. Ele pot fi simțite ca strângere, ardere, izbitură, înțepătură, rigiditate etc. În alte multe cazuri, durerea cronică „acompaniază” o stare generală de epuizare, de slăbiciune, de lipsă a energiei.

Lipsa odihnei, a poftei de mâncare şi a stării de bine

Persoanele afectate de durere cronică trebuie să se obișnuiască însă cu un alt stil de viață, chinuitor, întrucât senzația persistentă le urmărește permanent și se insinuează în toate aspectele vieții. Cei care suferă de durere cronică nu mai pot dormi așa cum trebuie, de aici intervenind numeroase alte afecțiuni, plus un stres care antrenează o existență precară, fără o stare de bine, arată medlineplus.gov. La acest aspect se adaugă scăderea capacității de a performa la locul de muncă, iritabilitatea care poate deteriora relațiile cu cei apropiați, imposibilitatea de a fi independent 100%, micșorarea, uneori până la dispariție, a poftei de mâncare, cu risc major de pierdere a unor nutrienți care asigură buna funcționare a organismului.

Printre efectele semnificative ale durerii cronice sunt concediile medicale care împovărează sistemele de sănătate, schimbarea frecventă a locului de muncă în căutarea unuia în care să poată fi gestionată mai ușor suferința, apelul la ajutorul celorlalți pentru activități curente, schimbarea locuinței cu una mai facil de administrat

Sănătatea mintală, afectată în mod direct

Durerea cronică are, potrivit specialiștilor, un efect direct asupra sănătății mintale a persoanei afectate. Suferința continuă generează revoltă, chiar mânie, depresie, anxietate, scăderea stimei de sine a persoanei care se vede în imposibilitatea de a mai face lucrurile pe care vrea sau pe care trebuie să le facă în mod curent. Frustrările se acumulează, tensionează organismul, iar acesta răspunde printr-o acutizare a durerii, astfel încât se realizează un adevărat cerc vicios, din care persoanei care suferă de durere cronică îi poate fi foarte greu să iasă.