de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Vreți să rămâneți fericiți toată viața? Mâncați sănătos, fără să vă îmbuibați, faceți mișcare, odihniți-vă, fiți optimiști și plini de speranță, antrenați-vă intelectual, feriți-vă de rutină și, mai presus de toate, aveți curaj și uitați de frică. S-a demonstrat științific că frica ucide. Inversul efectului placebo, nocebo, este devastator. Ceea ce credem, convingerile pe care le avem, născute din frică, distrug mai repede decât orice altceva.
Bucuria construiește un sistem imunitar puternic
Din cele mai vechi timpuri, oamenii de știință și-au pus întrebarea: oare boala alege oamenii sau aceștia o aleg pe ea? După nenumărate cercetări, s-a ajuns la concluzia că, de cele mai multe ori, alegerea este de partea oamenilor. Apariția bolilor este influențată de mulți factori, printre care structura caracterului, temperamentul, calitățile personale și gândurile fiecărei persoane în parte. Ce se întâmplă în organismul uman atunci când intervine frica? O reacție care, spun specialiștii, se întâlnește și în lumea animalelor: omul are două posibilități, respectiv fuga sau atacul. Și asta pentru că, atunci când apare o amenințare, centrul fricii din creier, denumit amygdala, trimite stimuli către glandele suprarenale, care descarcă în corp cantități uriașe de adrenalină. Odată ce omul este cuprins de frică, produce mai mult cortizol, care, spun studiile, interferează negativ cu sistemul imunitar, intervenind scăderea imunității generale a persoanei afectate. În schimb, bucuria, optimismul, credința, speranța, mulțumirea, satisfacția sunt factori puternici, care stimulează sănătatea și eficiența sistemului imunitar.
Gândurile sarcastice, calea cea mai sigură către ulcer
De asemenea, s-a constatat că, urmare a fricii și a diverselor situații neplăcute, intestinele ori lucrează prea repede, ori încep să lenevească, fiind calea cea mai sigură către apariția ulcerului stomacal și duodenal, în timp ce gândurile pesimiste cauzează probleme la ficat și la vezica biliară. La persoanele sensibile, care suferă de frici puternice, se produc de multe ori sângerări nazale. Este nevoie de o perioadă de calm, iar organismul, odată ce va fi alimentat cu o doză de optimism, își restabilește funcțiile. Multe femei au trecut prin neplăcuta depresie postnatală după ce au adus pe lume un copil. Frica adunată în acea perioadă, că viața li se va transforma, le face pe acestea să nu mai poată conștientiza bucuria de a fi mame, iar această stare poate fi cauza dereglărilor funcțiilor ovarelor, iar în timp poate duce la infertilitate.
Filmele horror duc la psihoze și la paranoia
Tot specialiștii susțin că frica de întuneric sau de înălțime, de exemplu, sau pur și simplu frica infectării cu un anumit virus duce la apariția unui atac de panică, foarte asemănător cu atacul de cord sau cu cel cerebral. Întrucât frica este localizată în zona plexului solar, există situații în care este declanșată pofta de mâncare sau, dimpotrivă, persoana nu mai poate mânca deloc. Grav este faptul că diferitele temeri pe care mama le are în timpul sarcinii se transmit la nou-născut. O situație alarmantă s-a întâlnit de-a lungul timpului și în cazul filmelor horror, întrucât efectul acestora asupra minții nu este deloc de neglijat. De altfel, persoanele care vizionează aceste filme ajung să dezvolte numeroase frici, care, în timp, duc la psihoze și la paranoia. În plus, grijile pe care o persoană ajunge să le aibă pentru cei dragi își vor pune amprenta mai târziu asupra sănătății mintale, fizice sau emoționale.
Cauză a declanșării cancerului
Cercetătorii americani de la Universitatea din Chicago au mai descoperit o cauză extrem de importantă a apariției cancerului: frica. La membrii familiei sau la prieteni, astfel de fenomene psihologice se pot instala din pricina frustrării că nu au cum să-l ajute pe cel bolnav, a perspectivei pierderii persoanei apropiate şi a grijilor suplimentare ce le revin. Asemenea tulburări se pot menţine şi după o anumită perioadă de la finalizarea tratamentului şi vindecarea cancerului. Tot frica este considerată un adevărat parazit energetic, întrucât se fixează în mental, hrănindu-se cu energia. Totodată, specialiștii afirmă că frica de boală este cea care îmbolnăvește mai repede decât orice virus cunoscut.
Lacrimile fac bine durerii
Biochimistul William Frey, care a studiat compoziţia chimică a lacrimilor, a descoperit că lacrimile vărsate din motive emoţionale conţin cortizon, hormonul stresului. Asta înseamnă că atunci când o persoană plânge din motive emoţionale eliberează stresul din organism, iar plânsul este o parte importantă în procesul de relaxare. Atât în copilărie, cât și la maturitate, cortexul prefrontal nu funcţionează bine atunci când un om e copleșit de emoție și de multe ori îi este greu să exprime în cuvinte ceea ce simte. Mai mult, lacrimile fac bine durerii, iar cele neplânse se adună în interior, inhibând sistemul imunitar. Potrivit Sfinților Părinți, există mai multe tipuri de lacrimi: cele firești (pe care o persoană le varsă atunci când o rudă sau un prieten trece la dreapta Domnului sau când pățește un lucru grav), lacrimile tristeții sfinte (care spală omul de orice necurăție care îi murdărește sufletul și trupul, aducând iertarea păcatelor), lacrimile bucuriei lumești și lacrimile bucuriei duhovnicești, vărsate de cei care, prin puterea Domnului, simt harul Duhului Sfânt.
Tehnici de relaxare
Oamenii de știință susțin că autosugestia este un prim pas important în lupta cu frica. Prin înlăturarea gândurilor negative din subcoștient vă puteți trata foarte bine de ulcer, astm sau migrene. Este foarte important să înțelegeți că, în cea mai mare parte, evoluția bolii este construită de persoana care suferă. Energia care se strânge, frica și trauma se stochează în mușchi, având ca efect o contracție permanentă sau o tensiune. După o perioadă, corpul se obișnuiește cu acea contracție, chiar dacă nu mai transmite semnale de durere. De aceea, masajul este extrem de benefic, detensionâd mușchii încordați. Este absolut necesar să vă schimbați obiceiurile negative. Când vă temeți de ceva și nu îndrăzniți să acționați, demontați-vă motivele de frică. Dacă veți observa cu atenție, veți constata că toate sunt nefondate. Depinde de dumneavoastră să înțelegeți că fricile întunecă viața și vă împiedică să o trăiți la maximum. Sfatul specialiștilor este să nu vă mai victimizați, să nu vă autocompătimiți, să nu vă plângeți! Alegeți să vă anihilați fricile!