Main menu

header

681 12 1de Florica Pintea şi Eduard Popa

Punctul de echilibru personal este un reper foarte important atunci când vine vorba despre menținerea îndelungată a stării de bine. Din păcate, mulți oameni nu doar că nu și-l localizează mult timp, dar unii nici măcar nu știu că au așa ceva.

Identificare în abdomen, în piept sau în cap

Punctul de echilibru personal este acel punct „în care ne simţim compleţi, de unde ne extragem forţa personală şi starea de bine”, explică profesoara de yoga Dana Țupa, acreditată la Yoga Alliance International USA și fondator al „PURNA Yoga Academy”, prima şcoală de yoga din România acreditată la acelaşi for internaţional. În opinia specialistei, atunci când nu am reuşit să ne centrăm punctul de echilibru personal pentru o perioadă mai lungă, starea de disconfort creşte exponenţial și intervin astenia, oboseala, lipsa de energie și de vitalitate. Pentru a identifica acest punct atât de important, este bine să știți că diferă de la o persoană la alta, dar există într-una din trei zone ale corpului: în abdomen, în piept sau în zona capului. „Cea mai simplă modalitate de găsire a acestui punct de echilibru este să staţi relaxați (o puteţi face întinși sau pur și simplu stând comod într-un fotoliu) și să vă mutaţi atenția pe rând în aceste trei zone pentru minimum două minute: abdomen, piept și cap. Acolo unde simțiţi stare de bine și de confort reprezintă punctul dumneavoastră de echilibru. Pentru mai multă siguranță, repetaţi exercițiul până când aveţi dovada repetitivă a acestui punct”, explică profesoara de yoga.

Corelare a atenției cu respirația prin chakre

681 12 2Odată descoperit acest punct important, următoarea etapă este cea a centrării. Exercițiul presupune corelarea atenției cu respirația prin chakre, de jos în sus și de sus în jos:

  • Stați pe un scaun având spatele drept, tălpile pe podea, palmele pe genunchi cu fața în sus și începeți să respirați pur și simplu prin fiecare chakră, de la muladhara spre sahasrara;
  • Alegeți un număr de respirații pe fiecare chakră, dar minimum cinci. Acest număr de respirații se păstrează pentru fiecare chakră în parte. Cum respirați? Ca și când nările ar fi situate în chakra respectivă, și pe acolo intră aerul, încărcat cu energie. Nu contează că nările sunt la nivelul capului, atenția se concentrează în chakra respectivă. Veți simți cum fiecare dintre acestea se energizează pe rând;
  • Centrarea se face păstrând atenția strictă în zona punctului personal de echilibru și respirând astfel: vă imaginați cum din acel punct de echilibru personal se deschid două tuburi în sensuri opuse: sus-jos. Pe inspirație se absoarbe energie din ambele sensuri (exact ca două furtunuri de aspirator), iar pe expirație se concentrează în punctul de echilibru. Respirația se face minimum trei minute.

Chakrele sunt și centri de energie ai corpului, dar şi niveluri ale conştiinţei

Şapte centri energetici ai corpului

Cei șapte centri energetici (chakrele) sunt dispuşi de-a lungul coloanei vertebrale: muladhara (în zona perineului), svadishtana (deasupra osului pubian), manipura (în jurul ombilicului), anahata (în zona pieptului), vishuddha (în zona gâtului), ajna (în mijlocul frunții) şi sahasrara (în creștetul capului).