Main menu

header

de Călin Popa şi Eduard Popa

Anxietatea, transmisibilă de la tată la fiu

Un studiu al Universității Tufts, din Massachusetts, a dat la iveală faptul că traumele suferite de un băiat pe parcursul copilăriei se transmit direct fiului său, prin intermediul spermei. În cadrul unor experimente pe animale de laborator a reieșit că atunci când sunt expuși anxietății, tinerii de sex masculin suferă anumite modificări la nivelul materialului genetic. Ca urmare, semnalul pe care îl transmit mai târziu, când devin părinți, este modificat până la a da mai departe anxietatea și urmașilor.

Lipsa somnului afectează performanţa profesională

Mai puțin de șase ore de odihnă pe noapte afectează direct calitatea muncii prestate, chiar dacă persoana care nu a dormit suficient se simte odihnită, arată un studiu recent. Potrivit specialiștilor de la Spitalul de Femei din Brigham, SUA, deși foarte mulți oameni se pot simți mai concentrați atunci când dorm mai puțin și nu par afectați de lipsa somnului, această oboseală are urmări asupra calității muncii prestate. „Am constatat faptul că reducerea constantă a duratei somnului destabilizează rata performanței profesionale”, explică medicul Elizabeth Klerman.

Exerciţiile pot feri gravida de depresia postnatală

Cercetătorii de la Universitatea din Oslo au descoperit că femeile însărcinate care au făcut minutele de exerciții fizice recomandate de medic au înregistrat o incidență mult mai mică a depresiei postnatale, arată articolul publicat de „Journal of Affective Disorders”. În cifre, dacă în cazul gravidelor care nu au făcut mișcare depresia postnatală a apărut în 15% dintre situaţii, doar trei procente dintre femeile care au făcut exercițiile recomandate au manifestat aceste simptome.

Socializarea şi aspirina, arme contra demenţei

Potrivit specialistului Craig Ritchie, profesor de psihiatrie la Universitatea din Edinburgh, cele mai redutabile arme de apărare împotriva demenței sunt socializarea și… aspirina. „Nu este vorba atât despre antrenarea creierului, cât despre stimularea acestuia când vine vorba despre prevenirea demenței”, punctează expertul. De asemenea, mai multe studii desfășurate în Suedia au relevat faptul că persoanele care iau aspirină împotriva riscului de atac de cord își păstrează mult mai bine funcțiile cognitive.