Main menu

header

684 14 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Urmărind ceea ce numesc „integrarea om-mașinărie”, cercetătorii de la Centrul pentru Medicină Bionică din Chicago au creat genunchii bionici.

Computerul determină mișcarea intenționată

Un pacient care și-a pierdut un membru inferior din cauza unei boli sau a unui accident poate avea acum un membru bionic. Omul încordează mușchii coapsei, computerul recunoaște mișcarea și astfel persoana poate folosi un membru bionic doar prin puterea minții și un genunchi „inteligent”. Proteza folosește electromiografia (măsurarea activității electrice a mușchilor) și un program de calculator cu funcție de recu- noaștere. Nouă electrozi, fiecare atașat de un alt mușchi, detectează semnalele electrice trimise dinspre nervi, computerul le recunoaște și determină dacă pacientul dorește să miște genunchiul. Este un pas uriaș înainte, care dă speranțe tuturor celor care au pierdut un membru (milioane de persoane în prezent, cu estimare de dublare până în 2050, din pricina extinderii diabetului și complicațiilor acestuia).

„Dizabilitățile de astăzi nu vor mai intra în această categorie”

684 14 2Până acum, protezele pentru membre inferioare nu reacționau decât dacă purtătorul iniția mișcarea prin legănarea acestora. Dar membrele bionice vin să revoluționeze complet acest domeniu. „Tehnologia înaintează cu o asemenea viteză, încât ne putem lesne imagina că multe dintre dizabilitățile de astăzi nu vor mai intra în această categorie în viitorul nu foarte îndepărtat”, punctează Hugh Herr, director al Institutului de Tehnologie din Massachusetts. Și nu este vorba doar despre genunchi. Recent, dansatoarea profesionistă Adrianne Haslet-Davis, care și-a pierdut laba unui picior după atacul terorist de la maratonul din Boston, din 2013, poate dansa din nou grație unei glezne bionice. „Furăm de la natură. Modelăm partea corpului care lipsește, mușchii și felul în care aceștia sunt controlați de măduva spinării, apoi extragem principiile care dictează proiectarea mecanică”, adaugă Herr, care deja a realizat 90 de astfel de glezne bionice.

Auzul și dantura, pe listă

În viitorul nu foarte îndepărtat ar putea fi realizată urechea bionică, mai exact utilizarea tehnologiei pentru a se reda auzul celor care l-au pierdut. Modalitățile folosite în prezent pot deteriora nervii auzului, dar testele efectuate până acum au demonstrat că acești nervi se pot reface cu ajutorul tehnologiei. Folosind o proteină specială, cercetătorii de la Universitatea New South Wales au reușit să redea auzul unor animale de laborator surde, cărora le-au regenerat nervii, astfel încât animalele au fost din nou capabile să audă. Mai mult, în prezent se lucrează intens la dinți și cozi de sirenă cu ajutorul cărora amputații să poată înota, și acestea bionice.