de Călin Popa şi Adrian Barna
Un pahar cu vin roşu ţine cancerul departe
Cercetătorii de la Universitatea din Viena au dat publicității rezultatele unui studiu din care reiese faptul că o cantitate moderată de vin roșu poate face minuni pentru metabolism, ferind organismul de cancer. Studiul este centralizarea unor observații derulate pe 600.000 de bărbați în cazul cărora s-a observat că riscul de a dezvolta cancer de prostată era mai scăzut cu peste 12 procente dacă beau cu moderație. „Vinul roșu în limitele recomandate aduce antioxidanți care au efect de protecție”, explică profesor Shahrokh Shariat, autor al cercetării.
Bebeluşii prea feriţi de germeni riscă boli grave
O stare de curățenie exagerată poate declanșa leucemia la copiii care au această predispoziție genetică, atrage atenția o cercetare a Institutului pentru Studiul Cancerului, din Londra. Astfel, copiii foarte mici care sunt menținuți la adăpost complet de germeni sunt cu 30% mai pasibili de a face leucemie limfoblastică la prima expunere la bacterii și la microbi, argumentează profesor Mel Greaves. Specialistul susține că „boala este declanșată de o varietate de infecții pe care copiii predispuși la leucemie nu au cum să le contracareze, întrucât sistemul lor imunitar nu a fost întărit”.
Artele marţiale fac minuni pentru sănătatea creierului
Specialistul în neuroștiințe Ashleigh Johnstone, de la Universitatea Bangor, susține că artele marțiale sunt mai eficiente pentru sănătatea creierului și menținerea funcțiilor cognitive pentru mult timp decât celelalte metode cunoscute - jogging sau yoga. Specialistul argumentează cu îmbunătățirea atenției, creșterea puterii de concentrare, reducerea agresivității, capacitatea de a gestiona stresul, accentuarea stării de bine și susținerea memoriei.
Stresul este contagios
Specialiștii canadieni de la Universitatea Calgary au descoperit că stresul afectează nu doar persoana care suferă de această manifestare a presiunii psihice, ci și cei apropiați. Astfel, experimentele pe animale de laborator sugerează faptul că persoanele care se află în apropierea unor oameni stresați resimt un efect similiar cu supraîncăcarea cu îndatoriri la serviciu. „Rezultatele sunt remarcabile. Oamenii pot da mai departe stresul fără ca măcar să fie conștienți de asta”, explică expertul Toni-Lee Sterley.