de Cătălin Tăgârță şi Raluca Ogaru
Sunt alunițe cu care ne naștem sau care apar în primii ani de viață - numite nevi congenitali - dar majoritatea alunițelor sunt dobândite în timpul vieții, un vârf al apariției fiind în perioada adolescenței și a vieții de adult tânăr. Cele mai multe apar pe piele până la vârsta de 40 de ani. Spre bătrânețe nu mai apar altele noi (din contră, în mod normal chiar dispar ori se estompează), iar dacă asta se întâmplă, ele trebuie monitorizate cu maximă atenție, din cauza riscului crescut de cancer de piele, atrage atenția doctor Nectara Mitroi (medalion), medic primar dermatovenerologie DermaLife (MedLife). Iată ce ne-a mai spus pe această temă.
„Sarcina poate duce la o pigmentare mai intensă”
- Doamna doctor, am observat la mai multe persoane că numărul alunițelor crește de la an la an. Este normal să se întâmple asta?
- Da, este normal.
- Care sunt lucrurile/obiceiurile care influențează apariția unor noi alunițe? Spre exemplu, expunerea la soare poate avea legătură cu acest lucru?
- Apariția alunițelor ține de mai mulți factori. Genetic: dacă în familie mai sunt persoane cu un număr mare, posibilitatea ca descendenții să le semene e mai mare. Apoi, persoanele cu o piele deschisă la culoare tind să aibă mai multe alunițe decât cele cu piele de nuanță mai închisă. Și sarcina poate duce la o pigmentare mai intensă a alunițelor. Persoanele care se expun intens la soare sau alte surse de UV - solar - mai ales în copilărie/tinerețe și fără protecție adecvată de asemenea vor dezvolta mai multe.
„Trebuie să observăm orice modificare”
- Cum își poate da seama cineva că o aluniță este în neregulă? Care sunt semnele pe care trebuie să le urmărească?
- Aș spune că un prim aspect important este autoexaminarea: trebuie să știm ce alunițe avem pe corp și unde sunt ele situate, dacă sunt noi sau vechi. De aceea, trebuie să ne privim pielea cu atenție o dată pe lună și să observăm orice modificare a acestora. O regulă simplu de memorat este ABCDE. O aluniță periculoasă este de cele mai multe ori o leziune asimetrică (A = asimetry), cu un contur neregulat (B = border), cu mai multe culori (C = colour), cu tendință de creștere în dimensiune (D = dimensiune) și se modifică în timp (E = evolution). Cel mai important aspect este, practic, evoluția în timp a unei alunițe. Modificările lente, care apar în decursul anilor/zecilor de ani sunt de regulă semn de benignitate, în timp ce modificările recente, produse într-un timp scurt (luni), sunt mai degrabă caracteristice leziunilor displazice sau maligne. De asemenea, este important să identificăm leziunea care este diferită de celelalte - „rățușca cea urâtă”, aceasta fiind considerată cea mai periculoasă.
„Dermatoscopul diferențiază formațiunile benigne de cele atipice”
- Care sunt metodele prin care pot fi verificate?
- Persoanele cu multe alunițe trebuie să se adreseze medicului dermatolog pentru un consult detaliat. Acesta va examina aspectul clinic și, foarte important, aspectul dermatoscopic. Dermatoscopul este un instrument special, care mărește și luminează. El ajută medicul în diferențierea formațiunilor benigne de cele atipice și în detectarea precoce a cancerelor de piele, pentru că permite vizualizarea unor detalii structurale invizibile cu ochiul liber sau chiar cu o lupă. În funcție de analiza distribuției acestor elemente pigmentare în interiorul unei alunițe, medicul ne poate spune dacă ele trebuie monitorizate sau chiar îndepărtate chirurgical.
„Reușim să îndepărtăm cancere în stadii incipiente”
- Vorbiți-mi vă rog despre metoda FotoFinder! În ce constă aceasta?
- FotoFinder este un dispozitiv de dermatoscopie digitală care permite, prin intermediul unui soft special, preluarea de imagini fotografice digitale ale alunițelor atipice și stocarea lor într-o bază de date, pentru a fi comparate ulterior cu noi imagini dermatoscopice digitale efectuate la interval de trei, șase sau 12 luni. Aparatul analizează alunițele conform unor criterii statistice și poate furniza un scor de risc orientativ al celor examinate. Comparând imaginile dermatoscopice, avem o viziune mult mai clară cu privire la evoluția celor atipice și putem interveni la timp prin excizarea preventivă a aluniței la risc (ce suferă modificări). În felul acesta realizăm prevenția cancerului de piele sau reușim să îndepărtăm cancere în stadii incipiente, aspect foarte important pentru prognosticul pacientului.
„Examinarea poate dura între 20 şi 60 de minute”
- Cât durează diagnosticarea prin această metodă? Ce simte pacientul în timpul controlului/diagnosticului cu FotoFinder?
- Examinarea cu FotoFinder poate dura între 20 și 60 de minute, în funcție de numărul alunițelor ce necesită fotografiere. Este o metodă simplă, ce presupune fotografierea regiunilor anatomice, marcarea numerică a alunițelor atipice, urmată de fotografii dermatoscopice ale acestora. Imaginile fotografice alte zonelor anatomice ne ajută să identificăm alunițe noi, în timp ce imaginile dermatoscopice seriate sunt utile în identificarea modificărilor subtile, ce pot sugera apariția unui cancer de piele tip melanom pe o aluniță preexistentă.
Papiloamele, mici excrescențe de piele
- Cum putem preveni apariția alunițelor cu probleme?
- Prevenția constă în controale periodice la medicul dermatolog, pentru identificarea alunițelor la risc și stabilirea intervalelor de monitorizare, precum și în pro- tecția solară adecvată - creme cu factor de protecție adecvat fototipului cutanat (tipului de piele), îmbrăcăminte corespunzătoare, evitarea expunerii excesive la soare, a surselor artificiale de ultraviolete - solarul - și autoexaminarea lunară.
- Ce ne puteți spune despre alunițele foarte proeminente, care se agață de haine etc., indiferent de cât de mici ar fi?
- De multe ori, pacienții numesc alunițe și alte leziuni de culoare brună - este frecvent cazul papiloamelor, mici excrescențe de piele care apar în zonele de pliuri sau fricțiune. Papiloamele sunt leziuni virale, fără legătură cu alunițele, și se pot trata prin cauterizare. În cazul alunițelor proeminente, grija principală a pacienților este posibilitatea traumatizării lor. Cele proeminente nu sunt în general periculoase, iar cele situate pe zone expuse traumatismelor pot fi îndepărtate chirurgical. Acest lucru NU înseamnă că traumatizarea accidentală a uneia crește riscul de cancer de piele și impune excizia chirurgicală de urgență.
„În caz de mâncărime sau de sângerare, adresaţi-vă specialistului!“
- La ce interval de timp trebuie să ne prezentăm la dermatolog?
- În general, un control anual este suficient. În situația în care pacientul are alunițe atipice/displazice, medicul poate recomanda controale mai frecvente, la trei sau șase luni, și efectuarea hărților dermatoscopice, pentru identificarea precoce a oricăror modificări și stabilirea conduitei de urmat. Este foarte important de reținut să ne adresăm dermatologului în orice moment dacă sesizăm o aluniță nouă sau veche care se modifică, dacă o aluniță e simptomatică (sângerează, e însoțită de mâncărime sau de iritație locală) sau dacă suntem îngrijorați în privința unei leziuni cutanate.