Main menu

header

685 13 2de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Retina nu este doar „platforma” prin care o persoană detectează umbrele și luminile, ci și un spațiu care depozitează informații despre starea de sănătate, care pot fi obținute tot mai detaliat grație evoluției inteligenței artificiale.

Determină vârsta, zahărul din sânge și tensiunea

Retina a intrat în atenția cercetătorilor care aduc inteligența artificială tot mai aproape de sănătatea oamenilor. Astfel, un nou test, care conține un algoritm specific, analizează imaginea acestui atât de fragil strat al ochiului și poate furniza informații despre existența unor afecțiuni cum sunt diabetul, bolile neurodegenerative sau afecțiunile auto- imune, notează livescience.com. Dezvoltat la Universitatea Medicală din Viena, acest nou algoritm se concentrează pe depistarea semnelor diferitelor boli cu ajutorul unui test al retinei, care, potrivit specialistei care a dezvoltat sistemul, Ursula Schmidt-Erfurth, „poate determina vârsta, sexul, istoricul fumatului, zahărul din sânge și tensiunea arterială”.

Informații precise despre riscul de edem macular

Coroborat cu o tomografie a coerenței optice (OCT), testul retinei poate furniza încă și mai multe detalii, în condițiile în care OCT este deja utilizată în obținerea de imagini 3D ale retinei pentru a se detecta acumulările de lichid într-un strat responsabil cu acuitatea vizuală. Este binecunoscut faptul că pacienții cu diabet, de pildă, pot dezvolta o afecțiune numită edem macular, cu deteriorarea permanentă a vederii. „Algoritmul oferă informații precise despre cât fluid există, ceea ce imaginea propriu-zisă nu poate furniza”, explică Schmidt-Erfurth, care adaugă că prin același procedeu poate fi determinată și progresia bolii. În acest fel se poate administra tratament din timp, ceea ce ar putea avea drept urmare păstrarea vederii până la vârste mult mai înaintate.

Sisteme similare sunt în spitale europene

Potrivit specialiștilor, unul dintre cele mai mari avantaje ale sistemului este acela că nu este nevoie de un expert pentru interpretarea rezultatelor. „Inteligența artificială va face aceste terapii accesibile pentru milioane de oameni care până în acest moment nu au fost diagnosticați. Este foarte simplă și nu este nevoie nici măcar de un consult oftalmologic”, adaugă specialista. Demn de menționat este faptul că sisteme similare anterioare dezvoltate în cadrul universității vieneze funcționează deja în cinci spitale europene, detectând, cu ajutorul inteligenței artificiale, semnele de retinopatie diabetică.