de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Gel elastic, perfect adeziv, folosit pentru închiderea rapidă a rănilor în sălile de operații de urgență. Aceasta este invenția unei echipe de specialiști, menită să salveze nenumărate vieți, întrucât ar putea elimina din ecuația operațiilor copcile și suturile.
Închide ermetic răni interne și externe
Specialiștii de la Universitatea Northwestern, din Boston, au realizat un gel numit MeTro, care poate sigila în timp record - 60 de secunde, după cum anunță sciencealert.com - răni de cea mai mare gravitate. Substanța inovatoare este realizată dintr-o proteină elastică hibridă care se poate aplica pe rănile interne și externe pentru a le închide ermetic, grăbind astfel vindecarea. Demn de menționat este faptul că acțiunea acestui gel nu influențează mișcările naturale ale organului sau suprafeței de piele pe care este aplicat.
Substanța este fixată cu lumină ultravioletă
În prezent, gelul este testat pe animale de laborator, dar testele clinice pe oameni nu sunt foarte departe, iar optimismul specialiștilor este bazat pe rezultatele obținute. „Frumusețea formulei MeTro este dată de faptul că în clipa în care intră în contact cu țesuturile se solidifică într-o altă fază, dar tot de gel, și nu dispare și nici nu alunecă”, explică expertul Nasim Annabi. Odată plasată, substanța este fixată cu lumină ultravioletă. „Acest aspect asigură o sigilare foarte precisă și o legare durabilă a structurilor țesuturilor care sunt avute în vedere”, adaugă Annabi.
Ia forma rănii pe care trebuie s-o acopere
Din perspectiva rezultatelor concrete, MeTro pare foarte promițător: rănile tratate cu acest gel se vindecă în jumătate din timpul necesar în prezent prin metodele consacrate, iar grație unei enzime pe care o conține poate fi modificat în așa fel încât să dureze perioade diferite, ceea ce îl face foarte versatil. „Privind gelul în acțiune, apare ca un lichid care umple golurile și ia forma zonei pe care trebuie s-o acopere. Aplicațiile potențiale sunt foarte extinse, de la răni la traume provocate de accidentele rutiere sau chiar de acțiuni din zonele de război”, argumentează cercetătorul Anthony Weiss, de la Univesritatea din Sydney.
Gelul este simplu de aplicat, poate fi stocat ușor, lucrează cu țesutul, modelându-se după acesta și dispare fără să lase în urmă niciun fel de reziduuri toxice