Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Consumul de alcool în adolescenţă fragilizează oasele

Unul dintre efectele definitive ale consumului de alcool în adolescență, în special în cazul tinerelor, este consumul de alcool peste limita admisă, arată rezultatele unei cercetări de amploare. Potrivit specialiștilor de la Universitatea „Loyola Marymount”, din Los Angeles, urmările consumului de alcool nu sunt doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu și lung, afectând direct sistemul osos, „defect” care nu se mai poate repara, întrucât densitatea osoasă a femeilor este stabilită până în vârsta de 25 de ani.

Tinerii care nu dorm dezvoltă hipertensiune

Experții de la Massachusetts General Hospital au realizat o cercetare în urma căreia a reieșit faptul că privarea de somn poate determina apariția hipertensiunii la adolescenții care aleg să nu doarmă măcar șapte ore pe noapte. Cercetătorii atrag atenția că adolescenții care se străduiesc să rămână treji de dragul rețelelor sociale sau altor activități își riscă sănătatea și, în plus, sunt în pericol de a acumula kilograme în plus, care îi predispun la obezitate și la grave afecțiuni cardiovasculare mai târziu în viață.

Exerciţiile fizice fortifică inima

O cercetare recentă a specialiștilor de la Universitatea Texas a pus în evidență faptul că adulții care rămân în formă printr-un program de exerciții fizice menținut cu regularitate au un risc cu 56% mai scăzut de a dezvolta afecțiuni ale inimii. De asemenea, o stare fizică bună face mult mai eficiente medicamentele prescrise în cazul în care, totuși, afecțiunile cardiace apar, mișcarea sporind astfel șansele de însănătoșire. Studiul a observat evoluția unui număr de 17.000 de persoane, stabilindu-se faptul că exercițiile fizice asigură o inimă fortificată și un pericol mult diminuat de moarte timpurie din cauza bolilor cardiovasculare.

Migrenele masculine, generate de… estrogen

Bărbații care suferă de migrene frecvente au un nivel mai mare de hormon feminin, arată specialiștii de la Universitatea Leiden, din Olanda, care au realizat un studiu pe această temă. Potrivit observațiilor experților, estrogenul, care joacă un rol important în apariția migrenelor femeilor, are un aport similar și în cazul durerilor de cap care apar la bărbați. Cercetarea a evidențiat, de asemenea, faptul că bărbații cu dureri de cap au, în paralel cu niveluri crescute de estrogen, niveluri mai scăzute de testosteron, hormonul sexual masculin.