Main menu

header

691 15 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Până nu demult, semnificația de inimă frântă părea doar poetică, dar situația stă cu totul altfel. Specialiștii afirmă că aceasta este o afecțiune foarte gravă, care uneori poate fi mortală. Chiar dacă apare mai ales la femeile aflate în perioada menopauzei, oamenii de știință susțin că boala afectează cel mai grav bărbații.

Simptomele apar la 24 de ore după ce pacientul a suferit un eveniment marcant

Boala Takotsubo, cunoscută și sub numele de cardiomiopatie sau sindromul inimii frânte, a fost descrisă pentru prima dată la începutul anului 1990 de un medic japonez, care a publicat un articol științific în care a prezentat mai multe caracteristici clinice, menționând că atunci când apare această boală, se instalează o contracție ușoară a ventriculului stâng, care duce la senzații de sufocare și o creștere excesivă a cantității de adrenalină. De asemenea, apar durerea toracică severă, care poate dura ore în șir, transpirația, greața, vărsături, scăderea tensiunii arteriale, slăbiciune. Toate aceste simptome, spun specialiștii, se instalează la o zi, două, după ce pacientul a suferit un eveniment care l-a marcat, fie că e vorba despre pierderea unei persoane dragi, probleme financiare, accidente de mașină, intervenții chirurgicale, divorț etc. În ce fel este indusă boala nu se știe, însă se presupune că hormonii eliberați sunt cei care determină astfel de tulburări la nivelul microcirculației cordului.

Afecțiune temporară

În cele mai multe cazuri, spun oamenii de știință, cardiomiopatia de stres apare mai mult la doamnele aflate în perioada menopauzei, însă nici bărbații nu scapă, în mod special cei care au o istorie mai mare asociată cu afecțiunile cardiace. De altfel, în ultima perioadă, domnii se pare că sunt cei mai afectați. Întrucât simptomele sindromului inimii frânte sunt extrem de asemănătoare cu cele ale atacului de cord, e greu chiar și pentru un medic cu experiență ca la prima vedere să facă diferența. Chiar dacă nu este vorba despre un cheag de sânge care blochează arterele, situația poate deveni alarmantă atunci când se constată că ventriculul stâng este afectat. Deși Boala Takutsobo este temporară și reversibilă, pacienții începând să se simtă mai bine după două săptămâni și să se recupereze complet în două luni, specialiștii spun că afecțiunea nu trebuie sub nicio formă să fie minimalizată. Asta pentru că stresul poate cu adevărat să ducă spre un infarct miocardic.

Rămâneți calmi și apelați la autocontrol!

Sigur că niciodată mintea unei persoane nu este pregătită pentru evenimente cu impact emoțional, iar atunci când acestea apar, creierul reacționează negativ. Pentru a preîntâmpina astfel de situații, oamenii de știință spun că cel mai important este ca oamenii să își antreneze mintea. Este esenţial să rămâneți calmi în interior și să apelați la autocontrol. Pentru a întări mușchiul cardiac și a-l face cât mai rezistent, faceți mișcare zilnică, măcar o jumătate de oră, și practicați yoga. Un bun medicament pentru inimă sunt prietenii, așa că nu evitați să vă petreceți timpul alături de persoane care vă aduc bună dispoziție. Acordați atenție nivelului de colesterol, valorilor tensiunii arteriale, greutății corporale și glicemiei.

Consumați fructe și legume roșii, portocalii și mov, întrucât conțin antioxidanți, esențiali pentru sănătatea inimii