Main menu

header

693 12 1de Valeria Roman şi Alexandru Brădescu

Munca de birou vine la pachet cu inconvenientele ei. Cele mai frecvente probleme care apar în special după vârsta de 40 de ani sunt herniile lombare sau cervicale. Medicii atrag atenția că numărul pacienților diagnosticați cu aceste afecțiuni a crescut dramatic. Deși operațiile nu mai sunt la fel de complicate ca înainte, totul fiind realizat prin incizii de mare finețe, la microscop, este bine să prevenim decât să tratăm. Așadar, specialiștii neurochirurgi ne sfătuiesc să combinăm statul la calculator cu plimbările lungi și cu mai mult sport, tocmai pentru a avea o viață armonioasă. Atunci când acest lucru nu este posibil, semnale precum durerile atroce, care nu dispar nici după trei luni cu tratament adecvat, trebuie să ne dea serios de gândit și să ne trimită la o consulație de specialitate și la efectuarea unor investigații amănunțite, pentru că este cel mai probabil să avem de-a face cu o hernie de disc. Pe larg despre acest subiect, am stat de vorbă cu doctorul Dan Benția (medalion), medic primar Neurochirurgie, la Clinica Sanador.

„Simptomele sunt durere, contractură musculară, blocaj lombar sau amorțeli ale piciorului”

- Cât de frecventă este operația de hernie de disc?

- Sedentarismul și statul la birou sunt factori de risc pentru afecțiunile spatelui din cauza poziției viciate, creșterii în greutate, slăbirii musculaturii spatelui, asociate cu factori de risc individuali. Frecvența pentru hernia de disc lombară este variabilă în funcție de categoria de vârstă și zona geografică de unde vine pacientul - în medie un caz la câteva mii de persoane. Îngrijorător este faptul că aceste statistici se modifică de la an la an și este înregistrată o frecventă creștere în ultimii ani. Aceasta este motivată de modul defectuos în care stăm, lipsa sportului, scaunele nepotrivite, cu alte cuvinte absența unei educații a posturii.

- Despre ce fel de hernie de disc este vorba atunci când ne referim la lipsa mișcării?

- Odată cu lipsa mișcării se produc modificări ale discurilor - se accelerează modificările degenerative inerente cu vârsta, modificări ale vertebrelor - scade densitatea osoasă, se produc artroze la nivelul articulațiilor coloanei. Vorbim în primul rând despre hernie lombară, apoi despre hernie cervicală în al doilea caz în fazele evoluate ale degenerărilor discale.

- Care sunt simptomele care ar trebui să ne dea de gândit că am putea avea hernie de disc?

- Printre semne remarcăm durere de spate, contractură musculară la spate, blocaj lombar, durere pe un picior, slăbiciune în picior, amorțeli pe picior.

„Diagnosticul se pune după un examen RMN”

693 12 2- Care sunt primele semne, care nu trebuie ignorate?

- De obicei suferința lombară debutează cu dureri la spate, ulterior contractură musculară, mai apoi se produce blocaj lombar, adică bolnavul e înțepenit la propriu, nu se poate mişca, ulterior durerea începe să coboare pe picior pe nervul sciatic.

- Diagnosticul este dificil de pus?

- Diagnosticul se pune de medicul neurochirurg, după examinarea clinică a pacientului, după vizualizarea unui examen RMN de coloană lombară, eventual după efectuarea unui examen electromiografic care să vadă funcționalitatea nervului sciatic. Apoi se poate decide dacă pacientului i se recomandă operaţie sau va merge spre tratament conservator, tradițional.

- În urma căror investigații își dă seama medicul că are în față un pacient cu hernie de disc?

- Se efectuează RMN de coloană lombară, eventual examen EMG - electromiografie la picior.

„Nucleoplastia se poate face în faze incipiente ale afecțiunii”

- Când apare hernia cervicală?

- Hernia de disc cervicală este a doua ca frecvență după cea lombară. Apare mai frecvent în decadele 4 și 5 de viață (în jurul vârstei de 40-50 de ani), dar nici alte decade nu sunt excluse. Factorii de risc sunt aceiași ca și la cea lombară, la care se adaugă în plus cărarea de greutăți excesive cu brațele, statul în zone umede și cu mult curent, mișcările bruște ale gâtului sau traumatisme în această zonă.

- Există vreo metodă de tratament minim invazivă sau se impune operația?

- Există nucleoplastia, care se face în stadii incipiente ale unei hernii de disc. Această metodă presupune introducerea unui fir în disc, prin piele, fir ce va arde, ratatina discul (n.r. - provoacă încrețituri pe țesuturi). Dacă se ajunge la operație, atunci intervenția se poate face cu microscopul - microchirurgical, prin tăieturi minime, prin niște sisteme de tuburi. Este o intervenție minim invazivă, cu distrugeri minime aduse oaselor și mușchilor de vecinătate, și recuperare, și spitalizare de o zi.

- Gulerul cervical este o opțiune? Dar kinetoterapia?

- Gulerul cervical aduce un efect modest, pentru că o hernie de disc nu aduce o instabilitate mare a coloanei. Este bun dacă este o contractură mare musculară, în scop de diminuare a durerii și după operație, dacă se introduce un implant, pentru consolidarea acelui implant în locul fostului disc.

„Se înlocuieşte discul cu rumeguș de os sintetic”

- Când nu mai poate fi evitată intervenția chirurgicală?

- Semnalele de alertă sunt durerile care nu cedează cu tratament nici după trei luni, pareză sau paralizie a piciorului sau membrului superior, sciatică pe ambele picioare, tulburări ale sfincterelor - afectarea micțiunii și defecației. Aceste cazuri reprezintă deja urgențe neurochirurgicale operatorii spinale.

- Cum se realizează operația și în ce constă?

- Pentru hernia de disc lombară medicul lucrează la microscop, pe incizie minimă. Se ia dintr-un os de la spate - lama vertebrală 1 cm3, apoi se intervine pe ligamentul de sub el, pe hernie, care se scoate, se curăță spațiul discal, apoi în cele din urmă se lărgește locul de ieșire a nervului și se închide plaga chirurgicală. Pentru cea cervicală se pătrunde între carotidă și esofag până la planul coloanei, apoi sub microscop operator - se scoate în întregime discul intervertebral, se pune în locul discului o proteză cage (n.r. - cușcă, în limba engleză) umplută cu rumeguș de os, pentru a fuziona postoperator cu cele două vertebre.

- Se mai folosește metoda clasică, cea cu plăcuțe introduse?

- Eu nu mai fac operația clasică. Lucrurile au evoluat. Așa cum spuneam, intervenția se face la microscop, cu tăieturi mici și recuperare rapidă. Nici lombar, nici cervical nu se pun plăcuțe și șuruburi, nu e nevoie, pentru că nu se destabilizează coloana. La nivel cervical, cum am explicat, în locul discului se introduce o cușcă mică, un cage, umplut cu granule de os sintetic.

„Operaţia durează două ore şi nu este necesară recuperarea, ci evitarea efortului fizic“

- Cât durează operația?

- Durata intervenției chirurgicale este în medie de două ore. Se face cu anestezie generală. Pacientul nu simte absolut nimic, în timpul operației. Se trezește la o oră după operație, pe salon, fără probleme. În hernia lombară, bolnavul stă pe burtă, iar în cea cervicală, pe spate.

- În ce constă recuperarea?

- În majoritatea cazurilor nu trebuie făcută recuperare. Nu e nevoie postoperator, e nevoie ca timp de șase luni pacientul să nu facă efort fizic intens, să nu ridice greutăți mari. În puține cazuri de simptome restante postoperatorii se recomandă fiziokinetoterapie la aproximativ o lună de la intervenție.

- Care este prețul unei astfel de operații pentru cei care vor să facă intervenția la o clinică privată sau nu sunt asigurați medical?

- Prețul diferă în funcție de localizare - lombară sau cervicală, de un nivel sau două niveluri, de bolile asociate, de vârstă. Costă în medie apro- ximativ 2.000 de euro.