de Călin Popa şi Adrian Barna
Exersarea creierului ţine Alzheimer la distanţă
Specialiștii în genetică de la Spitalul din Massachusetts, SUA, au ajuns la concluzia că boala Alzheimer poate fi ținută la distanță prin exersarea continuă a creierului. Mai precis, o terapie revoluționară, bazată pe generarea de noi neuroni prin exercițiu, este pe cale să schimbe felul în care este tratată această maladie care a ajuns să afecteze și persoane mai tinere. „În studiul nostru am demonstrat că exersarea creierului este cea mai viabilă metodă de a face degenerarea neuronilor reversibilă. Apoi, rezolvând ecuația genetică implicată în acest proces, am reușit să sintetizăm efectele benefice ale exercițiilor mentale prin agenți farmacologici”, explică expertul Rudolph Tanzi.
Persoanele în vârstă sunt mult mai active toamna
Experții Universității din Toronto, Canada, au pus în evidență faptul că persoanele vârstnice, mai exact cele trecute de 70 de ani, sunt mult mai active, din perspectivă cognitivă, în perioada echinocțiului de toamnă. În urma unui studiu derulat pe mai mult de 3.300 de persoane în etate, s-a constatat faptul că performanțele creierului acestora sunt la maximum în perioada de sfârșit de vară și început de toamnă, scăzând progresiv și atingând minimul la finele iernii și începutul primăverii.
Rinoplastia, risc de abuz de opioide
Specialiștii de la Universitatea Harvard afirmă că rinoplastiile sunt cauze principale ale abuzului de opioide. Intervențiile chirurgicale de corectare a defectelor nasului sunt printre cele mai dureroase proceduri, în aceste cazuri medicii ajungând să prescrie mai multe calmante decât ar trebui și de aici explozia consumului de analgezice, care a ajuns o adevărată epidemie în Occident. Studiul derulat de specialiști a pus în evidență că pacienții cu rinoplastii beneficiază de prescrierea unora dintre cele mai puternice opioide, care pot ajunge să dea dependență.