de Alexandru Brădescu şi Sorin Dumitrescu
Ulcerul gastric este o afecţiune medicală majoră, de care suferă din ce în ce mai multe persoane, procentul fiind de aproximativ 8% din totalul bolilor digestive la adulţi. Dacă suferiţi de această afecţiune, trebuie să vă supuneţi cu stricteţe anumitor reguli alimentare.
Crizele apar sezonier
Ulcerul gastric este determinat de prezenţa mediului acid al stomacului. Cel mai frecvent, boala apare la persoanele care au avut gastrită, atunci când o parte dintre celule se distrug, apărând în cele din urmă inflamaţiile şi chiar unele ulceraţii. În această afecţiune, durerile revin sezonier şi un bolnav de ulcer le va resimţi mai acut în anotimpurile de trecere, primăvara şi toamna. Alimentaţia corectă este un mijloc terapeutic important în cazul ulcerului, motiv pentru care trebuie respectate o serie de reguli. Specialiştii afirmă că unul dintre factorii de risc care duc la apariţia ulcerului este, în principal, factorul genetic. Totodată, ulcerul poate apărea şi la persoanele cu un stres psihic sau fizic prelungit, dar şi la cei care au apelat perioade mai lungi anumite medicamente: antiinflamatoare, aspirină, fenilbutazonă, corticosteroizi etc. Alţi factori care contribuie la apariţia ulcerului sunt fumatul şi consumul de alcool în exces.
Consumaţi carne de vită sau de pasăre, peşte slab şi legume fierte!
În dieta bolnavilor de ulcer pot fi incluse următoarele alimente: carne de vită sau de pasăre, peşte slab, şuncă slabă, legume fierte (morcovi, cartofi, fasole verde, dovlecei), lapte dulce, smântână, caş, urdă, brânză proaspătă de vaci, orez, griş, paste făinoase, ouă proaspete fierte moi sau ochiuri româneşti, salată verde, fructe dulci şi foarte coapte - banane, pepene galben, caise, piersici, mango -, sucuri naturale de piersici, de mere sau de morcovi, apă plată. Totodată, sucul de varză albă este un remediu naturist excelent în caz de ulcer gastric şi duodenal. Acesta conţine vitamina U, supranumită şi „vitamina antiulceroasă”. Rezultatul tratamentului ulcerului gastroduodenal cu această vitamină este mai mult decât spectaculos. Preparaţi zilnic un pahar cu suc proaspăt de varză dulce şi beţi câte o treime din pahar, între mesele principale ale zilei. Pe tot parcursul zilei, paharul cu suc se va menţine în frigider. Rezultate bune dă şi sucul de cartofi. Se curăţă seara doi cartofi de mărime mijlocie şi se ţin în apă rece până a doua zi dimineaţa, când se dau pe răzătoarea mică şi se pun într-un pahar. Se umple apoi paharul cu apă şi după zece minute se strecoară. Conţinutul unui pahar se va bea zilnic, înainte de masa de prânz, timp de două săptămâni.
Nu folosiţi condimente iuţi şi iritante, oţet, piper, hrean sau muştar
Bolnavilor de ulcer le sunt interzise următoarele alimente: carnea grasă sărată şi condimentată, peştele gras sau afumat, carnea afumată sau preparată prin prăjire, brânzeturile fermentate sau afumate, murăturile, iaurtul şi laptele bătut, conservele de peşte, slănina, untura, maioneza, rântaşurile, pâinea proaspătă, pâinea prăjită, dulceaţa, marmelada şi ciocolata. Dintre legume sunt interzise castraveţii, ridichiile, sfecla, roşiile, vinetele, fasolea uscată, lintea, ceapa, usturoiul, ardeiul iute. Fructele care nu trebuie să se regăsească în dieta persoanelor cu ulcer sunt următoarele: nucile, alunele, migdalele şi fructele crude sau acre. Aveţi mare grijă şi la condimente. În niciun caz nu consumaţi condimente iuţi şi iritante, oţet, boia iute, piper, hrean sau muştar. Totodată, alcoolul, băuturile carbogazoase şi fumatul sunt interzise, iar cafeaua trebuie evitată, mai ales pe stomacul gol.
Ceaiul de gălbenele, pansament natural
Plantele medicinale pot reprezenta un remediu excelent pentru tratarea ulcerului gastric, mai ales atunci când urmaţi o dietă corectă. Printre plantele medicinale care dau rezultate bune în tratamentul ulcerului gastric se regăsesc gălbenelele, sub formă de infuzie din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă. Se vor bea zilnic una sau două căni. Şi infuzia din flori de salcâm este la fel de benefică. Se va consuma câte o cană cu ceai, înaintea meselor principale.
PONT. Repausul de după masă, cu o compresă călduţă pe abdomen, poate ameliora durerile.
Mâncaţi încet!
Specialiştii susţin că cel mai important lucru este respectarea cu stricteţe a orelor de masă. Aşadar, persoanele cu această afecţiune trebuie să ia obligatoriu cel puţin trei mese pe zi, chiar şi mai multe, dar mai reduse cantitativ. Hrana trebuie mestecată foarte bine, în linişte şi fără grabă, iar alimentele nu trebuie să fie nici prea fierbinţi, dar nici foarte reci. Atenţie! Nu mâncaţi niciodată cu mai puţin de trei ore înainte de culcare. Alimentele consumate prea târziu pot determina secreţii gastrice în timpul nopţii.