Main menu

header

702 16 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Cercetătorii americani anunță realizarea unei pilule cu insulină care ar putea scuti milioane de bolnavi de diabet, inclusiv copii, de injecțiile necesare menținerii bolii sub control.

Funcționează la fel de bine ca în cazul injecțiilor

După multe încercări anterioare de a crea o medicație orală pentru bolnavii de diabet, specialiștii de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, anunță realizarea unei pilule care să reziste acidității din stomac suficient încât să elibereze insulina în fluxul sangvin. Testele derulate pe animale de laborator au confirmat acest succes, nivelul glucozei scăzând cu 38% în două ore după administrarea pilulei, care deocamdată nu a primit un nume. „Cercetările noastre arată rezultate remarcabile în administrarea orală a insulinei, care funcționează la fel de bine ca în cazul injecțiilor”, punctează expertul Mark Prausnitz.

Formulă care face față obstacolelor din corp

Specialiștii americani consideră că descoperirea lor va face să fie depășite durerea și fobia față de injecții, pe care le manifestă numeroși bolnavi de diabet. Odată ingerată, insulina sub formă de pilulă trebuie să facă față obstacolelor înainte de a fi absorbită în sânge. „Abordarea noastră a vizat crearea unei formule care să fie pregătită pentru fiecare dintre aceste obstacole”, explică specialistul Samir Mitragotri. Astfel, pastila are un înveliș special, care rezistă asaltului acizilor din stomac, apoi, odată pilula intrată în intestinul subțire, care are pH alcalin, învelișul se dezintegrează și eliberează insulina, împreună cu o soluție sărată care previne desfacerea acesteia. „Implicațiile acestei realizări pot fi uriașe”, adaugă Mitragotri.

În prezent, încă nu se știe când va putea fi disponibilă pilula și nici dacă va putea fi utilizată deopotrivă de pacienții cu diabet de tip I și II