Main menu

header

702 13 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Cunoscută și sub denumirea de lichen simplex cronic, neurodermatita debutează pe mici porțiuni ale pielii (de obicei pe gât, pe antebraț, pe coapsă, pe gleznă sau pe încheietura mâinii) cu iritații, însoțite de mâncărimi puternice. Chin pentru milioane de copii și de adulți, boala poate fi ținută sub control cu ajutorul unor procedee simple și leacuri oferite de natură.

Principala cauză: un sistem imunitar hipersensibil

Potrivit oamenilor de știință, neurodermatita este o boală cronică de origine nervoasă, primele semne putând să apară chiar și la nou-născuți. Este vorba despre eczema sugarului, care se instalează cu o crustă gălbuie spre maroniu, ce acoperă mici porțiuni de piele, mai ales pe față, pe brațe și pe picioare și formează descuamări. În cele mai multe cazuri, aceasta dispare după primul an de viață, însă sunt și cazuri când simptomele persistă până la perioada preșcolară și se repetă la pubertate. Acesta poate fi semnul dezvoltării unei neurodermatite. Specialiștii susțin că la apariția bolii contribuie un număr de 20 de gene, dar principala cauză este sistemul imunitar hipersensibil, când învelișul corpului își pierde umiditatea normală și nu se mai poate apăra în fața influențelor venite din mediul exterior, respectiv unele alimente, polenul, părul de animale, toxinele produse de acarieni, nicotine, conservanți, noxe.

Nu fiţi stresaţi

Stresul este o altă condiție care duce la apariția neurodermatitei, la unele persoane tristețea și supărările exteriorizându-se prin intermediul pielii. De altfel, studiile au arătat că la un procent de 30% dintre pacienții cu neurodermatită, tensiunile sufletești sau deznădejdea declanșează episoade noi ale bolii. În acel moment, sistemul imunitar, și așa slăbit, se dezechili- brează mai mult, iar mecanismele de apărare se manifestă total în dezordine și, în consecință, pielea se inflamează și apar mâncărimile îngrozitoare. De aceea, specialiștii recomandă ca bolnavii de neurodermatită să se relaxeze cât pot de mult, pentru a-și calma nu doar psihicul, ci și pielea, de mare folos în acest sens fiind sportul și diferite tehnici de relaxare, cea mai bună fiind yoga. Totodată, cercetătorii au afirmat că numărul cazurilor de neurodermatită depășește media printre copiii proveniți din familii cu un statut social bun, copiii de la țară fiind mult mai rar afectați de această boală, întrucât au un sistem imunitar nu atât de mult solicitat precum cei de la oraș.

Renunțați la alcool și la nicotină!

Cele mai indicate în tratamentul neurodermatitei sunt cremele cu gudron sau uree, dar și ședințele cu radiații ultraviolete. Însă toate aceste metode se vor aplica doar după ce vor fi descoperiți factorii declanșatori. De asemenea, cei care suferă de neurodermatită și care sunt sensibili la polen ar trebui să evite pe cât posibil să stea mult în natură, mai ales când aerul e încărcat. Seara, e recomandat să fie spălat atât corpul, cât și părul pentru ca polenul să nu se împrăștie pe pernă. Evitați cât se poate de mult alcoolul și nicotina, întrucât substanțele conținute de țigări nu doar că provoacă apariția simptomelor, dar irită mult mai mult pielea. Nu în ultimul rând, specialiștii recomandă pacienților să încerce să nu se scarpine puternic, pentru că se pot răni. De aceea, e indicat ca unghiile să fie tăiate cât mai scurt, să fie frecate ușor porțiunile care îi deranjează, iar noaptea să fie purtate mănuși de bumbac pentru a nu fi agresată pielea. În ceea ce îi privește pe cei mici, sunt utile pijamalele care au atașate prelungiri, unde sunt introduse mâinile și picioarele. Chiar și atunci când episoadele de neurodermatită se încheie, întrucât pielea rămâne sensibilă, trebuie aplicate cu regularitate creme grase, cel puțin o dată pe zi.

Băi calde, nu dușuri fierbinți

Suferinzilor de neurodermatită li se recomandă să folosească săpunuri și geluri de duș cu pH neutru, fără conservanți și fără parfum. După duș sau după baie, pielea nu trebuie frecată cu prosopul, ci ștearsă doar prin tamponare. Este foarte important să fie făcute dușuri calde, și nu băi fierbinți, pentru ca pielea să nu fie iritată. Utilă este și o soluție obținută din amestecul a 40 ml ulei de măsline și 20 ml lapte, care se agită până se obține o emulsie. Acest preparat se pune în apa de baie. Pacientul trebuie să stea în apă câteva minute, pentru a se forma pe piele o peliculă de ulei care va combate uscăciunea pielii. Persoanele care suferă de neurodermatită nu trebuie să poarte lână sau materiale sintetice, ci să folosească cât mai des obiecte de îmbrăcăminte din bumbac. O atenție sporită trebuie dată clătirii hainelor, pentru că sunt foarte mulți detergenți care provoacă iritații. Întrucât transpirația poate crea grave probleme suferinzilor, se recomandă să fie purtate piese de îmbrăcăminte pe sistemul foilor de ceapă, pentru ca la nevoie să fie scoase cât mai repede.

Cortizonul folosit sub formă de unguent e inofensiv, însă utilizat în doze mari ajunge în sânge și umflă țesuturile, sporind totodată și apariția osteoporozei și a diferitelor infecții

Medicamentele imunomodulatoare (unguente care nu conțin cortizon) au efect antiinflamator și elimină mâncărimile, dar pot provoca usturimi ale pielii, care dispar însă în câteva zile

Puneţi pe zonele afectate pastă de ulm

Este important să fie introduse în dietă alimente care să conțină vitaminele din complexul B și să fie luate suplimente pe bază de zinc. De evitat ouăle și produsele lactate. Pentru stimularea procesului de digestie, folosiți suplimente pe bază de semințe de in și coajă de psyllium și încercați să vă detoxificați organismul cât mai des. Un bun prieten al pielii, care ajută la hidratarea acesteia, este ulmul. Spălați și pisați câteva frunze de ulm până se transformă în pastă, apoi aplicați pe pielea afectată, lăsați să se usuce complet și spălați. De asemenea, turmericul este antiinflamator și antiseptic. Preparați un ceai din turmeric, adăugând două lingurițe cu plantă la un litru de apă, lăsați să fiarbă, răciți și consumați. Soluția este foarte bună și pentru a spăla zona afectată. Pentru efect maximum, tratamentul durează câteva luni. La reducerea stării inflamatorii a pielii poate ajuta și mierea, care are proprietăți antiseptice și antibacteriene. În acest sens, amestecați în părți egale miere, ceară de albine și ulei de măsline și încălziți amestecul până la omogenizare. Lăsați să se răcească și aplicați pe piele, lăsând să acționeze mai multe ore. Repetați tratamentul timp de câteva săptămâni.