de Luana Mare şi Gabriela Comşa
Pentru oricine este interesat de informaţii despre medicamentele existente în prezent în farmaciile din România, o companie care oferă soluţii de e-health a conceput o bază de date care este acum accesibilă oricui pe telefonul mobil, printr-o aplicaţie disponibilă gratuit atât pentru Apple iOS, cât şi pentru Android. Astfel, informaţii medicale importante sunt furnizate în orice moment pe telefon prin programul Mediately Lista medicamentelor.
Destinată medicilor, farmaciştilor, dar şi publicului larg pentru informare
Concepută iniţial pentru a fi de ajutor medicilor, farmaciştilor şi altor profesionişti din domeniul sănătăţii, aplicaţia Mediately Lista medicamentelor a devenit un instrument accesat şi de publicul larg, din dorinţa de a cunoaşte mai bine date importante referitoare la medicamentele uzuale. Accesul este rapid şi baza de date oferă cele mai cuprinzătoare informaţii despre 7.700 de medicamente disponibile în România, precum şi instrumente de diagnosticare şi calculatoare de dozare. Firma care a lansat aplicaţia este lider regional în furnizarea de soluţii e-health şi a conceput acest program deoarece în prezent este din ce în ce mai dificil a ţine pasul cu marea cantitate de informaţie oferită mai ales în domeniul medical, greu de gestionat şi pentru specialişti. „Acum, mai mult decât oricând, valoarea informaţiei rezidă nu numai în conţinutul ei, ci şi în viteza cu care ajunge la noi. Prin urmare, am dezvoltat aplicaţia Lista Medicamentelor, un instrument online extrem de intuitiv şi uşor de utilizat, care pune la dispoziţia profesioniştilor din domeniul sănătăţii instrumente valoroase pentru facilitarea deciziilor clinice, oferind acurateţe şi eficienţă sporite în activitatea zilnică”, declara Blaž Triglav, CEO Mediately, la lansarea acestei aplicaţii.
Oferă date despre substanţa activă, compoziţia, clasa, modul de ambalare, preţ
Baza de date poate fi accesată atât online, cât şi offline şi include toate informațiile despre medicamentele înregistrate în România, atât din surse locale, cât și din surse internaționale. De asemenea, permite utilizatorilor, fie specialişi sau nu, să caute medicamentele după nume sau după substanţa activă. Informaţiile pentru fiecare medicament din baza de date includ detalii cum ar fi: substanţa activă, compoziţia, forma farmaceutică, clasa, nivelul de rambursare, modul de ambalare şi preţul, clasificarea ATC (clasifica- rea anatomică, terapeutică şi chimică a medicamentelor) şi variante corespondente. Mai cuprinde informaţii importante din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP), cum ar fi: indicaţii, contraindicaţii, interacţiuni, efecte secundare, supradozaj, iar pentru ca utilizatorii să poată descărca RCP-ul complet, disponibil în format PDF, este necesară conexiunea la internet. Informațiile din Lista Medicamentelor Mediately sunt aduse la zi în mod regulat, iar aplicația este în permanență actualizată de o echipă experimentată de medici și de dezvoltatori.
Bonus, informaţii despre Indexul Masei Corporale
Lista Medicamentelor poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și Apple AppStore. Însă, pentru a avea acces la toate funcționalitățile aplicației este necesar ca utilizatorii să se înregistreze. Aceştia primesc acces şi la ICD-10, Clasificarea internaţională a bolilor şi problemelor de sănătate conexe, clasificare realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Aplicaţia oferă acces şi la instrumente dedicate şi calculatoare de dozare, precum Indexul Masei Corporale (BMI), Scorul Child-Pugh (utilizat pentru estimarea prognosticului unei boli hepatice cronice care asociază insuficienţă hepatică), Scorul Glasgow (utilizat în evaluarea afectării neurologice la pacientul comatos şi la pacientul cu politraumatisme). Mai include şi numeroase alte instrumente utile în stabilirea de diagnostic: CHA2DS2-VASc (scor pentru estimarea riscului de accident cerebral vascular în fibrilația atrială); HAS-BLED (Risc de sângerare major la pacienții cu fibrilație atrială); MELD (scor MELD - Evaluare a bolilor hepatice în stadii terminale); Rata filtrării glomerulare prin formula MDRD; Scor PERC (criterii de excludere a embolismului pulmonar); Scor Wells pentru embolism pulmonar; Suprafața totală a corpului (BSA). Toate aceste informaţii şi cele referitoare la medicamente sunt colectate şi compilate din surse naţionale şi europene de renume şi de încredere, cum ar fi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale sau Agenţia Europeană pentru Medicamente.
Se găseşte în Google Play Store şi Apple AppStore
Pentru a instala baza de date pe telefonul mobil este necesar să faceţi click pe Google Play Store (dacă aveţi Android) sau Apple AppStore (dacă deţineţi Iphone) şi să căutaţi „Mediately”. Instalarea se face în mai puţin de două minute, gratuit, şi puteţi avea acces la cele mai noi informaţii referitoare la medicamente. Până în prezent aplicaţia are peste 120.000 de descărcări şi se bucură de succes nu numai în rândul medicilor, farmaciştilor sau al altor specialişti în sănătate, ci şi în rândul publicului larg, utilizator de medicamente, pentru o cât mai bună informare personală.
Aplicaţia are versiuni pentru cinci ţări
Aplicaţia este deja disponibilă în cinci ţări: Slovenia, Croaţia, Serbia, Slovacia şi Republica Cehă şi are peste 50.000 de utilizatori înregistraţi, dintre care 22.000 de medici cu specializări diverse. Pe lângă România, compania intenţionează să introducă versiuni ale aplicaţiei şi pentru piaţa bulgară şi italiană.