de Luana Mare şi Carmen Bădulescu
Una dintre bolile care afectează persoanele în vârstă este demenţa senilă sau Alzheimer şi care se manifestă prin tulburări de memorie, de limbaj, de gândire, de comportament şi chiar de personalitate. Tratamentele existente în prezent pot doar să amelioreze suferinţa, nicidecum să o vindece. Remediile din plante sunt un ajutor important în menţinerea sănătăţii neuronilor. Recent, cercetătorii americani de la Institutul Salk pentru Studii Biologice au descoperit o plantă care protejează neuronii de formarea plăcilor de beta amiloid care duc la dezvoltarea bolii Alzheimer. Voacanga africana este deja utilizată cu succes în unele ţări, în cazul tulburărilor mintale.
Susţine metabolismul cerebral
Originară din São Tomé şi Principe, cea mai mică insulă din Africa, voacanga africana este o plantă cu flori albe sau gălbui despre care cercetătorii americani afirmă că face minuni în tratarea demenţei senile, mai precis a bolii Alzheimer. Efectele neuronale benefice ale acestei plante vin de la conţinutul în alcaloizi vegetali care acţionează benefic asupra circulaţiei sângelui, ameliorează metabolismul cerebral şi au efecte trofice şi protectoare asupra neuronilor. Aceşti alcaloizi se utilizează deja în medicină şi sunt recomandaţi în insuficienţele cerebro-vasculare subacute sau cronice, tulburări psihocomportamentale ale senescenţei, în sindromul postcomoţional în traumatismele craniene, sechele postictus, tulburări circulatorii ale urechii interne, boala Meniere, acufenie, vertij.
Remediu antiinflamator
Timp de secole, vindecătorii locali din São Tomé și Principe au prescris frunze și scoarță din acest arbust pentru a reduce inflamația și pentru a ameliora tulburările psihice. În colaborare cu vindecătorii tradiționali locali, oamenii de știință de la Institutul Salk pentru Studii Biologice au făcut numeroase cercetări şi au descoperit faptul că unul dintre compuşii plantei pare să protejeze celulele nervoase de alterarea legată de boala Alzheimer, dar şi de Parkinson şi degenerarea după accident vascular cerebral. Rezultatele au fost publicate în Journal of Ethnopharmacology.
Răspunzătoare pentru rezultatele benefice este voacamina
A fost testată capacitatea extractelor de plante de a proteja celulele de stresul oxidativ, un proces implicat în deteriorarea ADN-ului şi neurodegenerarea legată de vârsta înaintată. Au fost evaluate, de asemenea, proprietăţile antiinflamatorii ale compuşilor acestei plante şi capacitatea de a bloca acumularea de peptide beta-amiloide în neuroni, fenomen legat de boala Alzheimer. Efectul antiinflamator este prezent chiar şi atunci când planta este luată în doze mici. Efectele antiinflamatoare și neuroprotectoare al acestei plante sunt, în esență, legate de o moleculă, voacamina, un alcaloid puternic. Acest compus specific sugerează un potențial farmacologic de a trata boala Alzheimer, boala Parkinson sau accidentul vascular cerebral.
Din copac se obţine un latex care se aplică pe răni şi pe dinţii cariaţi
Voacanga africana este un arbust verde de pădure, de junglă secundară şi savană şi creşte de la 1 m până la 11 m înălţime. Se dezvoltă numai în locuri umede de până la 1.000 m altitudine în Africa Tropicală. Planta este uneori crescută ca o ornamentală, fiind apreciată pentru florile sale dulci-parfumate. Arborele are o istorie îndelungată de utilizare medicinală în Africa. Din copac este obţinut un latex care este aplicat pe răni şi pe dinţii cariaţi, un extract din plantă este utilizat pentru tratarea rănilor, furunculelor, abceselor, infecțiilor fungice, eczemelor. Decoctul de rădăcină este utilizat pentru ca femeile însăr- cinate să evite consecinţele unei naşteri premature. Aceeași bază de prescripție medicală este folosită ca tratament pentru hernie dureroasă. Decoctul din scoarţă sau din rădăcină este utilizat pentru a trata tulburările inimii, după cum menţionează Burkil H.M. în lucrarea sa despre utilizarea plantelor africane. Diferite părți ale plantei sunt exportate deja către companiile farmaceutice din Europa, America etc. ca sursă de compuși medicinali.
Cardiotonic şi hipotensiv
Toate părțile plantei sunt bogate în alcaloizi: coaja de rădăcină conține 5%-10%; coaja de copac 4%-5%; semințele 1,5%; frunzele 0,3-0,45%. Voacamina este principalul alcaloid prezent, urmată de voacangin, voacangarină, voacorină și vobtusină. Au fost identificați și alți alcaloizi, precum și prezența unor mici cantități de tanin și flavonoide. Alcaloizii prezintă un interes deosebit pentru industria farmaceutică, pentru analgezice, antibacteriene, anticonvulsive, cardiotonice, citotoxice, diuretice, hipotensive, vasoconstrictoare, stimulatoare ale sistemului nervos central și exercitând un efect spasmolitic asupra mușchiului neted al intestinului.
Ginkgo biloba şi schizandra sunt plantele uzuale pentru protejarea creierului
În prezent, tratamentele naturiste cel mai des recomandate ca adjuvant în tratamentul bolii Alzheimer sunt cele care ţin de îmbunătăţirea circulaţiei sangvine cerebrale, de reducerea schimbărilor de dispoziţie, a anxietăţii şi tulburărilor de somn, toate acestea fiind caracteristice acestei afecţiuni. Printre plantele cel mai des recomandate sunt, în prezent, ginsengul, Ginkgo biloba şi schizandra. Prima dintre acestea nu creşte în ţara noastră, dar se găseşte în magazinele de profil sub formă de preparate, de capsule, de suplimente alimentare. Nu este recomandat să se administreze după-amiază sau seara, deoarece poate induce stări active până la ore târzii. De aceea se iau câte două capsule de 500 mg dimineaţa şi la prânz. Ginkgo biloba se foloseşte ca supliment pentru cei cu vârstă înaintată, în special pentru cei care au arterele îngustate. Aceasta este o plantă cu proprietăţi antioxidante şi de fluidificare a sângelui şi poate întârzia apariţia bolii Alzheimer prin stimularea fluxului sangvin cerebral. Schizandra se recomandă celor în vârstă sub formă de tinctură. Se pun 20-40 de picături într-un pahar cu apă şi se consumă înainte de masă. Amestecul se prepară şi se administrează de trei ori pe zi.
Floarea pasiunii şi macul reduc anxietatea
Dintre remediile tradiţionale, recomandate în Alzheimer sunt: infuzia din frunze uscate de roiniţă, floarea pasiunii sau mac, acesta din urmă reducând anxietatea. Un alt remediu eficient în încetinirea declinului funcţiei mentale este salvia. Acţiunea sa constă în creşterea acetilcolinei, o substanţă de la nivelul creierului. Se poate consuma, fie sub formă de infuzie, fie planta adăugată în preparatele din carne, conferindu-le un gust plăcut. De asemenea, curcuma protejează creierul împotriva formării plăcilor de amiloid, proteinele care declanşează boala Alzheimer. Acest condiment picant galben este utilizat des în medicina ayurvedică. Curcumina pare să fie explicaţia pentru faptul că sunt atât de puţine cazuri de Alzheimer în India (ţara de origine): la persoanele din mediul rural de peste 65 de ani, incidenţa e de doar 1% - cea mai scăzută rată din lume.