Main menu

header

Milenialii, expuşi tensiunii arteriale premature

Stresul social pe care trebuie să-l suporte generația tânără, cunoscută sub numele de mileniali, îi expune pe aceștia la tensiune arterială crescută și implicit la toate afecțiunile care decurg de aici, sunt de părere cercetătorii de la compania Kinetik Wellbeing, care au realizat un studiu riguros pe această temă. Mai exact, tinerii între 18 și 34 de ani sunt stresați în proporție de peste 90%, ceea ce poate genera boli grave mai târziu, explică experții. „Lipsa de exercițiu fizic, stresul, consumul de alcool și kilogramele în plus determină creșterea tensiunii arteriale a milenialilor”, punctează specialistul Pixie McKenna. (C.P.)

Consumul de canabis îmbătrâneşte creierul

Țigările cu canabis îmbătrânesc accelerat creierul, în medie cu 2,8 ani, arată rezultatele unui studiu al specialiștilor de la lanțul de clinici Amens, din SUA. Datele sunt cu atât mai alarmante cu cât sunt comparabile cu efectul pe care îl are schizofrenia, care îmbătrânește creierul cu circa patru ani. „Rezultatele privind abuzul de canabis sunt cu atât mai relevante cu cât traversăm o epocă în care consumul de marijuana este tot mai permis. Studiul nostru ar trebui să pună stavilă acestei tendințe”, arată expertul Daniel Amen, fondatorul clinicilor cu același nume. (C.P.)

Spirometrii gratuite

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este numită și boala cu mai multe fețe. Deoarece simptomele sunt înșelătoare, foarte multe persoane ajung târziu la medic și își pun viața în pericol. De aceea Societatea Română de Pneumologie continuă și anul acesta campania „Tu știi câți ani au plămânii tăi?”, ajunsă la a X-a ediție. În cadrul acesteia, medicii fac spirometrii gratuite. Astfel, în weekendul 17-18 noiembrie, între orele 9:00 şi 17:00, bucureștenii sunt aşteptaţi în fața magazinului Unirea (pe colțul dinspre Bulevardul Unirii) să-și facă o spirometrie. (M.B.)

Excesul de probiotice atacă… gândirea

Potrivit specialiștilor de la Universitatea Augusta, probioticele ar trebui încadrate în categoria medicamentelor, întrucât sunt mult mai mult decât niște „nevinovate” suplimente alimentare. Astfel, abundența de bacterii „prietenoase” poate interfera cu creierul și afectează abilitatea de a gândi limpede, susțin experții. Pe parcursul cercetării, unii dintre participanți au declarat că simptomele au fost suficient de severe încât să le reducă performanțele profesionale, până acolo încât au fost nevoiți să-și părăsească joburile. (C.P.)