Main menu

header

708 15 1de Luana Mare şi Adrian Barna

O nouă invenţie în domeniul gadgeturilor ar putea salva în viitor viaţa multor pacienţi cu probleme cardiace. Un ceas de mână produs de compania Apple, dotat cu un ecran mai mare decât modelele anterioare, a fost prevăzut cu un senzor ce poate realiza prin intermediul unei aplicaţii o electrocardiogramă în mai puţin de un minut.

Determină imediat riscul de fibrilaţie arterială

Pacienţii cu suferinţe ale cordului pot purta noul gadget la mână şi pot obţine oricând o electrocardiogramă ce va fi efectuată în doar 30 de secunde. Utilizatorul trebuie să ţină degetul pe ecran, acolo unde este afişată iconiţa Digital Crown şi, în mai puţin de un minut, ei vor afla dacă inima bate normal sau dacă există risc de fibrilaţie atrială, ce poate indica o gravă problemă de sănătate. Dispozitivul este util atât persoanelor care necesită un control periodic al funcţionării inimii, cât şi celor sănătoase care vor să afle la timp apariţia vreunei tulburări.

Trimite notificare şi alertă în caz de pericol

708 15 2Rezultatul electrocardiogramei poate fi păstrat într-un document electronic şi arătat ulterior medicului pentru investigaţii ulterioare. Sen- zorii ceasului pot detecta tahicardia sinu- sală (pulsul foarte accelerat - de peste 100 de bătăi pe minut), bradicardia sinusală (pulsul prea scăzut - sub 60 de bătăi pe minut), iar posesorul dispozitivului va primi o notificare atunci când va apărea o anomalie. În cazul în care utilizatorul a căzut în urma unei probleme de sănătate, se emite o alertă şi se poate apela automat serviciul de urgenţă. Tot aşa se va întâmpla şi dacă posesorul ceasului nu se mişcă mai mult timp. Este suspicionată starea de inconştienţă şi, în acel moment, se declanşează alerta şi apoi apelarea către Salvare.

Dotat cu GPS pentru localizare

Există şi o variantă a acestui gadget cu GPS, astfel că pacientul poate fi localizat uşor de serviciile de urgenţă în cazuri extreme. Producătorul menţionează faptul că nimeni nu trebuie să renunţe la investigaţiile medicale şi că acest dispozitiv inteligent este doar un ajutor care vine în completarea controalelor periodice specializate. Ceasul va fi disponibil pentru vânzare la sfârşitul acestui an şi va fi distribuit prima oară pe piaţa SUA.