Main menu

header

Insomnia nu scurtează viaţa

Unul dintre cele mai ample studii realizate vreodată pe tema legăturii dintre insomnie și durata vieții a generat rezultate menite să pună la îndoială numeroase teorii anterioare: lipsa somnului nu scurtează răstimpul existenței. Potrivit specialiștilor de la Universitatea Flinders, din Adelaide, Australia, după analizarea observațiilor derulate pe impresionantul număr de 36 de milioane de subiecți din toată lumea, s-a constatat că, deși lipsa cronică a somnului poate duce la boli grave, cum sunt depresia, diabetul sau demența, în sine, această problemă nu este cauzatoare de mortalitate prematură. (C.P.)

Lenea, mai „naturală“ decât activitatea

Oamenii de știință de la Universitatea British Columbia, din Vancouver, Canada, au pus în evidență faptul că lenea pe care o manifestă atât de mulți oameni este ceva cât se poate de natural și perfect explicabilă științific. Mai exact, biologic vorbind, ființa umană este „programată” să conserve energia, acest aspect dându-le strămoșilor noștri un avantaj atunci când erau puși în postura de a lupta pentru supraviețuire sau pentru perpetuarea speciei. În ciuda faptului că societatea modernă îi îndeamnă pe oameni să fie cât mai activi, rezultatul este, paradoxal, contrar: tinerii sunt tot mai sedentari. (C.P.)

Primul test din România pentru depistarea tumorilor canceroase

Pe piaţa din România s-a lansat primul test pentru depistarea tumorilor canceroase. Acesta se numește FoundationOne CDx și este bazat pe tehnologia de secvenţiere genetică de nouă generaţie. Poate depista 324 de tipuri de mutaţii ale tumorii pacientului, care sunt apoi comparate cu cea mai mare bază genomică de date din lume. În urma efectuării acestui test, medicii şi pacienţii primesc o listă cu medicamentele la care pacientul ar răspunde cel mai bine, potrivite pentru profilul individualizat al tumorii. Acesta poate fi folosit în toate tipurile de cancer, cu tumori solide. Însă în România, acest test nu este decontat pentru pacienţi. Costul unui FoundationOne CDx este de 2.000 euro + TVA şi poate fi efectuat doar pe baza unei recomandări din partea medicului oncolog. (M.B.)

Copiii alăptaţi natural, adulţi prosperi

Un studiu derulat pe un număr de 9.000 de persoane a relevat faptul că în cazul copiilor alăptați natural, veniturile obținute de aceștia în jurul vârstei de 50 de ani sunt în medie cu 10% mai mari decât ale celorlalți, arată specialiștii de la Universitatea Queen, din Irlanda. Experții pun aceste rezultate pe seama faptului că alăptarea naturală asigură un plus de dezvoltare a creierului și scade incidența bolilor care întârzie evoluția celor mici. Ca urmare, promotorii alăptatului vor iniția campanii prin care să puncteze că alăptatul la sân este bun și pentru… bugetul național. (C.P.)