Main menu

header

709 14 1de Călin Popa şi Florinel Dumitru

Consumul mâncărurilor de tip fast-food obișnuite, precum burgeri, nachos sau hot-dog, crește semnificativ riscul de a dezvolta astm, arată un nou studiu.

Rinite alergice, eczeme, congestii nazale

Hrana produsă în masă reprezintă un risc major pentru sănătate, arată cercetătorii de la Universitatea din Sichuan, China, care trag un semnal de alarmă vizavi de pericolul instalării astmului. De asemenea, acest tip de alimentație pune consumatorii în situația potențială de a dezvolta rinite alergice, eczeme, congestii nazale și îngreunarea respirației. Potrivit experților, lipsa nutrienților din astfel de mâncăruri cauzează inflamarea căilor respiratorii, în special dacă aceste produse înlocuiesc consumul celor sănătoase, precum fructe sau legume. Cercetătorii au analizat 16 studii anterioare, care au reliefat legăturile dintre fast-food și astm, alergii și îngreunarea respirației. În general, fast-food este definit ca fiind format din ingrediente preîncălzite, servite clienților „la pachet”. Descoperirile noului studiu au fost publicate în jurnalul „Respirology” și au luat în considerare datele unor cercetări anterioare, oferite de specialiștii de la Universitatea din São Paulo, Brazilia, și din care a rezultat faptul că occidentalii, și cu precădere britanicii și americanii, au cele mai nesănătoase mese.

Crește riscul bolilor de inimă

Peste jumătate din mâncarea consumată de britanici este procesată masiv, ceea ce duce la agravarea epidemiei de obezitate și crește riscul populației de a dezvolta boli de inimă și infarct. Consumul de mâncare procesată, precum mâncărurile semipreparate, biscuiți și salam, este de cinci ori mai mare în Marea Britanie decât în Portugalia și de circa patru ori mai crescut decât în Franța, Grecia sau Italia. Cercetătorii au descoperit că, pentru fiecare creștere de un procent în disponibilitatea mâncării procesate în casele oamenilor, riscul de obezitate crește cu 0,25%. De altfel, cercetătorii descriu acest tip de hrană ca fiind un „dezastru pentru sănătatea publică”.

Astmul afectează peste cinci milioane de oameni în Marea Britanie și omoară trei persoane pe zi, iar în Statele Unite, cifra ajunge la zece decese zilnic