Main menu

header

709 13 1de Valeria Roman şi Adrian Barna

Chiar dacă există persoane care nu dau prea mare importanță problemelor stomatologice, medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că între ce se petrece în gură și întregul nostru organism există o legătură foarte strânsă. Studiile au demonstrat că anumite probleme de la nivelul cavității bucale reprezintă semnalul că în corp se petrec alte lucruri care ne pot afecta grav dacă nu sunt tratate la timp. Femeile însărcinate sau cele care doresc să rămână însărcinate ar trebui să acorde o atenție sporită igienei dentare și să se asigure că nimic nu le va îngreuna sarcina, iar despre acest subiect am stat de vorbă cu doctor Alina Radu (medalion), medic stomatolog la Clinica Fill Luxdent.

„Recomand o consultație și o evaluare generală a danturii imediat după prima vizită la medicul ginecolog”

- Când este indicat să mergem la dentist în timpul sarcinii?

- Ideal ar fi ca orice pacientă care plănuiește să rămână însărcinată să efectueze vizite regulate la dentist pentru profilaxie și igienizări profesionale, pentru evalua- rea obturațiilor (plombelor) vechi și pentru eliminarea eventualilor factori care ar putea cauza inflamații sau infecții în timpul sarcinii. Pacientele ar trebui să se prezinte la medicul dentist pentru o consultație și o evaluare generală a danturii imediat după prima vizită la medicul ginecolog.

- Ce se întâmplă atunci când pacienta a început niște lucrări stomatologice și ulterior află despre sarcină?

- Deciziile asupra continuării tratamentelor se iau în funcție de complexitatea lor și de modul în care se rezolvă acestea. Sunt recomandate şedințele scurte și care să nu expună la stres pacienta. Dacă tratamentele stomatologice implică folosirea anestezicelor sau administrarea unor medicamente, se vor amâna tratamentele cât mai mult posibil, apelându-se la terapii provizorii de lungă durată.

„În primele trei luni, intervenţiile complicate sunt interzise”

709 13 2- Ce intervenţii stomatologice sunt permise în primul trimestru de sarcină atunci când fătul se formează?

- Primul trimestru de sarcină semnifică perioada între momentul concepției și săptămâna a 13-a de sarcină. Această perioadă este dedicată în totalitate organogenezei, adică formării organelor fătului. Reprezintă perioada cea mai critică, îndeosebi între săptămânile a 2-a și a 8-a de sarcină, un procent între 50 și 75 dintre avorturile spontane având loc în această perioadă. De aceea, în această etapă a sarcinii, vizitele la medicul dentist se vor limita la discuții despre schimbările la nivel oral la care pacienta trebuie să se aștepte, instruirea asupra principalelor metode de igienizare orală și terapii de control ale plăcii bacteriene (detartraj, periaj profesional). În această perioadă, se va limita plaja de tratamente dentare, efectuându-se doar cele de urgență și se va evita expunerea la radiațiile din timpul radiografiilor dentare.

- Dar în al doilea trimestru, când practic riscul se diminuează?

- Al doilea trimestru de sarcină (între săptămânile 14 şi 28 de sarcină), organogeneza este completă si astfel riscul asupra fătului este diminuat. În această perioadă se pot efectua în siguranță trata- mente stomatologice cum ar fi înlocuirea unor obturații vechi, detartraje manuale sau cu ultrasunete, periajul profesional, chiuretajul subgingival și urgențele de natură stomatologică (abcesele dentare). Însă trebuie insistat asupra faptului că şedințele de tratament, chiar și în această perioadă, trebuie să fie cât mai scurte. De asemenea, efectuarea radiografiilor trebuie evitată.

„Radiografia dentară se va face doar în cazuri urgente”

- Este permisă anestezia? În ce moment al sarcinii?

- Sarcina este o experiență specială în viața fiecărei femei. În această perioadă, viitoarea mamă experimentează multe schimbări atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic. În țara noastră, există, din păcate, un număr extrem de mare de paciente însărcinate care solicită tratamente de urgență pentru dinți care ar fi fost tratați cu succes înainte de sarcină dacă pacienta s-ar fi prezentat la timp în cabinetul stomatologic. Trebuie evitată anestezia în primul trimestru de sarcină, când riscul producerii malformațiilor este destul de crescut. În cel de-al doilea trimestru de sarcină se pot efectua anestezii cu precauție, evitându-se administrarea unor cantități mari sau pentru intervenții care pot induce stres asupra mamei și fătului. În trimestrul trei, administrarea de anestezice poate produce efecte ocitocice asupra uterului și astfel se poate declanșa travaliul și chiar o naștere prematură, dacă nu se intervine la timp.

- Radiografia este permisă?

- Este recomandată evitarea efectuării radiografiilor în timpul sarcinii, în special în primul trimestru de sarcină. În cel de-al doilea și cel de-al treilea trimestru de sarcină se vor efectua radiografii numai dacă acest lucru este esențial în tratamentul unor urgențe stomatologice. Se vor efectua cu precauție și se va limita timpul de expunere la radiații.

„În perioada gravidiei, se remarcă o creștere semnificativă a unor specii de bacterii care se înmulțesc necontrolat”

- Ce probleme stomatologice pot apărea în decursul sarcinii?

- Problemele vechi de la nivelul cavității orale pot suferi episoade acute în timpul sarcinii. Astfel, un tratament de canal efectuat incorect, o obturație veche adaptată incorect și care a dezvoltat o carie secundară, resturi de dinți care nu s-au extras, molari de minte erupți incomplet, sau o igienă orală deficitară - toate acestea pot pune mari probleme în timpul sarcinii.

- Cum se tratează gingivita de sarcină, afecțiune frecventă în rândul femeilor care urmează să aducă pe lume un copil?

- Cauza principală a gingivitei de sarcină este modificarea hormonală și răspunsul gingiei față de placa bacteriană, sub influența acestei creșteri semnificative a cantității de hormoni. Tot în perioada sarcinii, se remarcă o creștere semnificativă a unor specii de bacterii care se înmulțesc necontrolat sub influența unor cantități semnificativ crescute ale hormonilor steroizi (estrogen și progesteron). Tratamentul pe care îl aplicăm în cazul pacientelor cu gingivită de sarcină se face în etape după o evaluare prealabilă a stadiului îmbolnăvirii și se efectuează limitat, în ședințe scurte în care îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului se va efectua cu ajutorul detartrajului manual și a celui cu ultrasunete. De asemenea, tratamentul gingivitei de sarcină include educarea pacientei pentru o igienă orală completă, care trebuie să cuprindă periajul dentar și folosirea mijloacelor ajutătoare cum ar fi apa de gură și ața dentară. În cazuri avansate de gingivită de sarcină, poate să apară mobilitate dentară cu evoluție gravă spre infecție, până la avulsiune dentară (căderea dinților).

„Agravarea simptomelor unei gingivite de sarcină poate include pierderea dinţilor“

- Putem vorbi despre o sensibilitate dentară accentuată în cele nouă luni de sarcină?

- Sensibilitatea dentară în timpul sarcinii variază de la o pacientă la alta, în funcție de mai mulţi factori printre care obiceiurile în ceea ce privește igiena orală, gradul de sensibilitate dentară anterior sarcinii, numărul de carii dentare incorect tratate sau netratate sau obiceiuri vicioase ale pacientei (interpunerea unor obiecte între dinți, scrâșnitul dinților, rosul unghiilor).

- Se spune că femeile își pierd dinții din cauza sarcinii. Care este adevărul?

- Agravarea simptomelor unei gingivite de sarcină poate include pierderea dinților. Suprainfectarea țesutului gingival duce de cele mai multe ori la avulsie dentară. Trebuie însă subliniat că dinții nu se pierd din cauza sarcinii, ci din cauza igienei deficitare, sarcina influențând doar la nivel hormonal acest fenomen.