de Adina Mandiuc şi Eduard Popa
Pentru mulți pacienți, teama de medicul stomatolog vine la pachet cu reținerile față de radiografiile dentare, care prezintă pericolul expunerii la o anumită doză de radiație. Doctor Andi Drăguș, medic specialist în implantologie, periodontologie, sistem cranio-mandibular și estetică dentară, este unul dintre puținii stomatologi din România care folosește un sistem inovator de diagnosticare a cariilor, asemănător radiografiilor clasice, dar care nu mai expune pacientul la radiații. Este vorba despre DIAGNOcam, un aparat portabil care identifică leziunile provocate de cariile dentare, până la baza gingiei, unde se constată și afecțiunile parodontale. Doctor Andi Drăguș (www.clinicadrdragus.ro) ne explică în ce constă diagnosticarea cariior cu DIAGNOcam și cine poate fi supus acestei investigații.
„Se folosește intraoral prin fixarea pe fiecare dinte”
- Ce este DIAGNOcam și cum funcționează?
- DIAGNOcam este un aparat portabil pentru diagnosticarea noninvazivă a cariilor, care se bazează pe tehnologia DIFOTI (Digital Imaging Fiber Optic Transillumination, transiluminarea cu fibră optică). Acesta se folosește intraoral prin fixarea pe fiecare dinte pentru captarea imaginii corespunzătoare obținute cu ajutorul unei lumini speciale (laser fluorescent). Structura dintelui este translucidă și, deci, permite trecerea luminii, în timp ce leziunile carioase apar ca zone întunecate. Camera video integrată captează imaginea proiectând-o pe un monitor în timp real.
- Care sunt avantajele DIAGNOcam față de radiografiile dentare clasice?
- În cazul diagnosticării cu DIAGNOcam, pacientul nu mai este expus la radiații, acest aspect fiind extrem de benefic mai ales în cazul femeilor însărcinate, al copiilor, al bolnavilor de cancer și al persoanelor imobilizate. Dat fiind nivelul zero de radiații, procedura poate fi repetată ori de câte ori este nevoie. Acest aparat identifică toate tipurile de carii, de la cele incipiente la cele profunde, precum și pe cele interdentare, dar și fisurile, care sunt, practic, invizibile. De asemenea, se pot observa și demineralizările de la nivelul smalțului. Spre deosebire de DIAGNOcam, radiografiile dentare clasice emit radiații și nu detectează toate tipurile și mărimile de carii și nici fisurile.
„Nu identifică problemele subgingivale”
- Poate diagnostica și cariile formate sub obturațiile mai vechi?
- Cu ajutorul DiagnoCam sunt identificate toate tipurile și mărimile de carii dentare, de la cele incipiente la cele de la nivelul dentinei, dar și cariile secundare, care pot fi observate sub stratul de compozit până la o anumită profunzime.
- Ce se întâmplă dacă, sub o carie mai profundă, există și o infecție?
- În cazul în care este vorba despre o infecție, este necesară o radiografie dentară clasică, pentru a vedea situația concretă a rădăcinii. Ulterior, se va interveni endodontic pentru tratarea infecției. DiagnoCam nu identifică problemele subgingivale, neputând reda imagini de la nivelul rădăcinilor dentare.
- Poate fi folosit la orice vârstă a pacientului?
- Având în vedere că DiagnoCam folosește cea mai simplă, sigură și predictibilă tehnică în detectarea cariilor dentare, fără să apeleze la radiații, acesta se poate utiliza la orice vârstă de orice persoană.
- Care sunt costurile diagnosticării cariilor cu acest dispozitiv?
- Prețul acestei diagnosticări este de 180 de lei.
„Sunt obligatorii minimum două consultaţii pe an“
- Cum putem preveni apariția cariilor?
- În primul rând este nevoie de o bună igienă orală, care presupune periajul corect al dinților de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara), folosirea aței dentare sau a irigatorului bucal și a apei de gură. De asemenea, este recomandată o mai mare atenție acordată alimentației, care nu ar trebui să conțină prea multe alimente bogate în amidon și în zaharuri. Nu în ultimul rând, ar trebui evitate pe cât de mult posibil fumatul și consumul excesiv de alcool.
- Cât de frecvente trebuie să fie controalele la medicul stomatolog pentru a evita situațiile grave?
- În ceea ce privește vizitele la medic, minimum două consultații pe an sunt obligatorii, însă, dacă ne confruntăm cu o dantură predispusă la probleme stomatologice, acestea ar trebui să devină mai dese.