Main menu

header

712 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Una dintre cele mai controversate băuturi amazoniene, care vine din negura timpului, ayahuasca, poate combate depresia și alcoolismul, arată cel mai amplu studiu derulat asupra efectelor acestei licori șamanice.

Eficientă împotriva alcoolismului

Ayahuasca este ilegală în Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii, din pricina unei substanțe psihedelice numite dimetiltriptamin. Dar băutura, care este cunoscută și folosită de 5.000 de ani, are, pe lângă elementele de controversă, calitatea de a conferi o stare de bine care combate eficient depresia. Specialiștii de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, au realizat cel mai mare studiu în materie de până acum, Global Drug Survey, ce a inclus colectarea de date ale unui număr de 96.000 de persoane din toată lumea, și au ajuns la concluzii uimitoare legate de ayahuasca. Pe lângă combaterea depresiei, s-a constatat că este foarte eficientă împotriva alcoolismului.

Potențial psihiatric

De asemenea, ayahuasca are, potrivit experților, capacitatea de a lupta contra Alzheimer. „Studiul nostru atestă faptul că această băutură are potențial psihiatric. Poate fi un tratament promițător pe această direcție”, punctează specialistul Will Lawn. Indigenii din America de Sud au folosit ayahuasca sute de ani, în cadrul unor ceremonii spirituale. Turiștii care au consumat faimoasa băutură au declarat că au vărsat dacă băuseră alcool; alții au spus că au avut halucinații după ce au îngurgitat licoarea cunoscută în zonă ca „la medicina”. Dar comunitatea medicală a început să studieze tot mai serios această băutură cu efecte psihedelice. Chiar dacă cercetătorii avertizează că ayahuasca mai trebuie testată și cercetată minuțios până la eventuala realizare a unor tratamente viabile, primele semne că străvechea licoare șamanică ar putea fi de folos sănătății par să fi apărut deja.