Main menu

header

714 15 1de Andreea Vasilescu

Nu este un secret că persoanele între 40 și 50 de ani au o memorie mai slabă decât au avut-o la vârsta de 25 de ani. Important este să recunoașteți că aveți o problemă și să încercați să vă îmbunătățiți sănătatea.

Speranța de viață, în creștere

Speranța de viață este în creștere în Europa. În țări dezvoltate a atins chiar 81 de ani, dar întrebarea rămâne: câți dintre acești ani sunt savurați în deplinătatea facultăților mintale? Doar în Germania, anual 40.000 de oameni se îmbolnăvesc de o formă sau alta de demență. În România, numărul lor este chiar mai mare.

Program inovator

Profesorul american de psihiatrie Gary Small descrie în cartea sa „Două săptămâni pentru un creier mai tânăr: un program inovator pentru o memorie mai bună și o minte ascuțită”, că fiecare om trebuie să își antreneze constant creierul. „Activitatea personală are o importanță mult mai mare decât moștenirea genetică”, susține Small, care a elaborat patru sfaturi-cheie pentru a evita demența timpurie.

Fiți activi în fiecare zi!

714 15 2Deja 20 de minute de mers pe jos într-un ritm mai alert, în fiecare zi, vă pot ajuta să evitați demenţa. Expertul dă asigurări că riscul de îmbolnăvire scade considerabil. Activitățile sportive eliberează proteine care favorizează o mai bună comunicare între celulele din creier. De asemenea, corpul produce endorfină, care vă oferă o senzație de fericire și de automulțumire.

Hrăniți-vă sănătos!

Există tot mai multe probe că supraponderalitatea, în special între 30-40 de ani, provoacă ulterior demență. Small atrage atenția că persoanele care reușesc să își reducă greutatea pot simți diferența la nivel mental deja după două săptămâni. El amintește că persoanele care mănâncă pește și nuci în cantități recomandate, permit grăsimilor Omega 3 să vindece inflamațiile care duc la degradarea creierului. În același timp, fructele și legumele combat stresul oxidant care provoacă deteriorarea celulelor din creier.

Evitați stresul!

Pare mai ușor de spus decât de făcut. Expertul ne reamintește faptul că orice reacție nervoasă, de teamă sau furie, uneori chiar și sentimentul de rușine, provoacă un lanț de reacții chimice în organism. În astfel de situații eliminăm mult cortizol în corp, care la rândul lui atacă inima, stomacul și creierul. Persoanele care sunt supuse în mod constant la stres riscă să se îmbolnăvească prematur de Alzheimer. Expertul recomandă câteva minute de liniște, de relaxare, să se facă yoga sau meditație în fiecare zi. De asemenea, un somn de calitate și o viață intimă sănătoasă ajută creierul să nu se deterioreze.

Antrenați-vă spiritul!

Relațiile bune cu cei din jur vă ajută nu doar să fiți fericit, dar în același timp să vă și antrenați creierul. O conversație interesantă de doar zece minute vă poate afecta pozitiv memoria, consideră cercetătorul american. Cu cât e tema de discuție mai emoțională, cu atât prelucrați stresul mai ușor si vă protejați neuronii din creier. Alte două sfaturi utile în acest sens: participați la jocuri și călătoriți cât mai mult. Ambele activează celulele din creier. Cu cât învățați mai mult „nou”, chiar și prin dobândirea de cunoștințe privind folosirea avansată a telefonului mobil, cu atât reduceți mai mult riscul de îmbolnăvire de Alzheimer.

şi Sorin Dumitrescu