de Călin Popa şi Eduard Popa
Exerciţiile fizice întineresc creierul
Un studiu al Centrului Medical al Universității Duke, din SUA, a pus în evidență faptul că trei sesiuni de exerciții fizice pe săptămână pot face reversibil declinul cognitiv chiar și cu un deceniu. Pentru a determina aceste rezultate, experții au analizat datele a 160 de persoane sedentare, testându-le din perspectiva capacității de a lua decizii. Astfel, s-a constatat că mersul pe jos, cu bicicleta sau alergarea, de trei ori pe săptămână, timp de șase luni, au „întinerit” creierul participanților la experiment, în special dacă mișcarea a fost însoțită și de o alimentație sănătoasă.
Postura corectă aduce note bune
Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din San Francisco a pus în evidență faptul că rezultatele la învățătură depind foarte mult de postura corectă a corpului. Potrivit datelor cercetării, în special când este vorba despre examene și în special la științele exacte, spatele drept face mintea mai ageră. „Pentru cei care se tem de examenele la matematică, a sta așa cum este corect în bancă poate face toată diferența. Creierul nu mai gândește limpede atunci când spatele este încovoiat”, explică expertul Erik Peper.
Două pahare cu vin, pericol de aritmie
Experții de la Spitalul „Alfred”, din Melbourne, Australia, au efectuat o amplă cercetare în urma căreia a rezultat faptul că două pahare cu vin în fiecare zi cresc ritmul de aritmie. La rândul său, această afecțiune sporește pericolul infarctului sau al accidentului vascular cerebral. Specialiștii au folosit scanarea inimii participanților la teste, iar imaginile au demonstrat gradul de deteriorare pe care îl suferă ritmul inimii de fiecare dată când este ingerat alcoolul, precum și că niciun voluntar nu a fost „scutit” de acest efect.
Periatul dinţilor ţine la distanţă hipertensiunea
O cercetare derulată pe un număr- record de 36.500 de persoane a arătat faptul că periajul dentar poate ține la distanță tensiunea arterială. Potrivit profesorului Jean Wactawski-Wende, de la Universitatea Buffalo, din New York, care a realizat studiul, „periatul dinților și menținerea acestora în stare de igienă păstrează dantura, ceea ce este direct legat de apariția hipertensiunii”. Specialiștii arată că o posibilă explicație este aceea că, odată pierdută dantura, cei afectați își schimbă regimul alimentar, în defavoarea crudităților și cu mai multe alimente procesate.