Main menu

header

714 14 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Americanii pregătesc în premieră o „echipă” de drone care să meargă cu defibrilatoare înaintea ambulanțelor atunci când există apeluri la numărul de urgență.

Șansele de supraviețuire cresc semnificativ

Drone cu defibrilatoare ar putea fi văzute pe cerul statului Nevada într-un viitor nu foarte îndepărtat. Este vorba despre un parteneriat între un producător de drone și sistemul medical de urgență, care va putea asigura defibrilatoare înaintea ambulanțelor ce se vor deplasa la victime. Potrivit estimărilor preliminare, acest sistem ar avea un impact major pentru re- pornirea inimii pacienților într-un timp mult mai scurt, în condițiile în care pe teritoriul țării există sute de mii de cazuri de crize cardiace care necesită servicii de urgență, an de an. În plus, fiecare minut care trece în lipsa asistenței medicale scade cu 10% șansele de recuperare a bolnavilor. „Argumentul folosirii dronelor este foarte puternic, întrucât dacă nu este trimis un defibrilator la timp, riscul să pierdem pacientul este de 90%. Dar dacă trimitem defibrilatorul cu drona, șansele de supraviețuire cresc semnificativ”, explică Matt Sweeney, reprezentantul firmei producătoare.

Oricine poate realiza procedura

Parteneriatul cu sistemul medical de urgență ar implica menținerea unei „flotile” de drone cu defibrilatoare, pregătite în orice moment să ajungă în circa cinci minute la o persoană care a sunat la urgență pentru cineva care are o criză cardiacă. Odată drona ajunsă la destinație, un operator poate îndruma persoana care a sunat cum să folosească aparatul pentru a reporni inima victimei. Demn de menționat este faptul că oricine poate realiza această procedură, întrucât manevrarea defibrilatorului de pe dronă ar fi foarte simplă, iar indicațiile operatorului clare. În prezent, continuă testele pentru viitoarea includere a dronelor cu defibrilatoare în sistemele de urgență medicală.

Printre avantajele folosirii dronelor în viitor se numără și capacitatea acestora de a accede în locuri izolate, la pacienți la care ajutorul de urgență ajunge foarte greu, precum și în spații dificile, cum sunt balcoanele înalte ale zgârie-norilor