Main menu

header

717 14 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Cele mai recente studii și cercetări în domeniul secretelor longevității dau la iveală faptul că unul dintre cele mai importante aspecte este menținerea sănătății intestinale, garanție a prelungirii vieții.

Probiotice cu efecte benefice extinse

Testele realizate pe animale de laborator în cadrul Universității „McGill”, din Canada, au relevat faptul că adăugarea de probiotice în dietă a avut efecte benefice asupra microflorei intestinale, care, la rândul său, a asigurat o stare de sănătate mai bună și o prelungire semnificativă a vieții. Experimentele au fost repetate și pe unele insecte, ale căror procese biochimice interne sunt similare cu ale mamiferelor în proporție de peste 70%, notează studyfinds.org. Datele finale ale cercetărilor au evidențiat o prelungire a vieții cu 60% în cazul în care insectelor și animalelor de laborator le-au fost administrate probiotice și suplimente cu vegetale. „Probioticele schimbă major arhitectura microflorei intestinale, nu doar din perspectiva compoziției, ci și din cea a felului în care sunt metabolizate alimentele. Ca urmare, doar o formulă probiotică este capabilă să acționeze asupra unor rețele biochimice și să genereze efecte benefice extinse”, explică profesor Satya Prakash, autor al studiilor.

Roluri-cheie în susţinerea funcţiilor fiziologice

Potrivit specialiștilor, este puțin probabil ca în cazul oamenilor durata de viață să se prelungească tot cu 60 de procente în condițiile unor schimbări dietare similare, dar nu există nicio îndoială asupra faptului că o floră intestinală sănătoasă este cheia longevității. „Efectele asupra oamenilor nu vor fi atât de spectaculoase, dar rezultatele noastre atestă faptul că probioticele incluse în dietă susțin o viață mai lungă și mai sănătoasă”, adaugă Prakash. Microbiomul (microflora sau microbiota) este format din trilioane de microorganisme (bacterii, ciuperci, protozoare, virusuri) care colonizează pielea, nasul, sistemul digestiv, plămânii oamenilor, însă cantitatea cea mai mare se află la nivelul colonului şi al intestinului subţire. Microbiomul este chiar etichetat ca un „organ” de susţinere, deoarece joacă roluri-cheie în susţinerea funcţiilor fiziologice din corpul uman.