Main menu

header

719 12 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Eforturile specialiștilor de a crea organisme modificate genetic care să îmbunătățească starea de sănătate au dat recent un rezultat spectaculos: pentru prima dată a fost creată o bacterie modificată care este capabilă să curețe în mod natural amoniacul de la nivelul intestinelor.

Bacterie modificată genetic

Experții Institutului de Tehnologie din Massachusetts anunță crearea bacteriei capabile de a curăța organismul de excesul de amoniac, notează „Daily Mail”. Amoniacul, principalul produs al catabolismului aminoacizilor, este sintetizat prin acţiunea bacteriilor asupra proteinelor. În mod normal, ficatul înlătură cea mai mare cantitate de amoniac prin circulaţia portală şi transformă amoniacul în uree, dar există și cazuri în care tot acest proces nu funcționează așa cum ar trebui. Aici intervine bacteria modificată genetic, care a dat rezultate promițătoare în cadrul testelor pe oameni, dovedindu-se sigură pentru consumul uman. „Observațiile noastre duc spre concluzia că medicina modernă poate crea bacterii care să îndeplinească funcții specifice și că, odată administrate, își duc misiunea la bun sfârșit”, explică expertul Paul Miller.

Transformă amoniacul în aminoacizi

Specialiștii americani au creat și o formulă de medicament care are la bază noul tip de bacterii. Potrivit producătorului, pilulele care se administrează pe cale orală „folosesc mijloacele și principiile biologiei artificiale, fiind similare formelor nepatogene ale bacteriilor. Scopul administrării lor este acela de a reface diverse funcții pierdute sau afectate de diverse boli”. Denumită SYNB1020, bacteria recent sintetizată este creată în așa fel încât să poată acționa chiar și în condițiile nivelului scăzut de oxigen din intestinul gros și să contribuie la transformarea amoniacului în aminoacizi. „Producția acestui tip de bacterii ne dă speranțe că acest tip de medicație se va putea dezvolta astfel încât să întâmpine mult mai multe dintre nevoile organismului uman”, adaugă compania care a realizat tratamentul pe bază de bacterii modificate genetic.

Din motive de siguranță, bacteria modificată genetic a fost realizată astfel încât să fie incapabilă de a se reproduce