de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Generația milenialilor, așa cum sunt cunoscuți cei aflați acum între 20 și 30 de ani, va avea pe termen mediu și lung o stare de sănătate mai precară decât a predecesorilor lor, fiind semnificativ mai expuși afecțiunilor care poartă numele generic de „boli ale stilului de viață”.
Stresul și nesiguranța aduc infarctul şi diabetul
Tinerii de astăzi sunt în pericol de a dezvolta în mai mare număr decât părinții lor boli grave cum sunt cancerul, diabetul sau infarctul în următorii 30 de ani, arată o cercetare a Oficiului Național de Statistică din Marea Britanie. Aceasta este urmarea unui stil de viață diferit de al înaintașilor, precum și a stresului prelungit ge- nerat de locul de muncă, a poluării și, nu în ultimul rând, a administrării relațiilor atât digital, cât și personal, arată un raport al think-tank-ului Health Foundation. Ca urmare, milenialii sunt mai predispuși să sufere de singurătate cronică. Alți factori care predispun generația tânără la afecțiunile stilului de viață sunt viața în chirie, nesiguranța zilei de mâine și traiul în zone și în vremuri cu riscuri mari deopotrivă din perspectiva criminalității și a terorismului, notează „Daily Mail”. Raportul dat publicității subliniază că prin contrast, „a avea o casă sigură este una dintre temeliile unui trai sănătos ulterior”, întrucât multe dintre obiceiurile necesare unui stil de viață optim sunt constituite la această vârstă.
Risc de obezitate și AVC
De asemenea, epidemia mondială de obezitate nu mai poate fi ignorată nici la vârstele cele mai mici. „De multe ori, această afecțiune trece oarecum neobservată ani la rând și poate genera modificări de substanță ale felului în care funcționează organismul, cu efecte pe ter- men lung și afectând numeroase organe”, atrage atenția expertul Shivani Agarwal, de la Universitatea Pennsylvania. Totodată, tinerii adulți riscă, din cauza stilului de viață sedentar, a depresiei, anxietății și stresului, să facă accidente vasculare la vârste tinere, existând cazuri de persoane chiar de 30-35 de ani. Netratate la timp, ba chiar ignorate de tineri care se cred invincibili, lipsa de mișcare, însingurarea, stresul, diabetul și tensiunea arterială pot genera cu ușurință un accident vascular.
Lipsa protecţiei sexuale are efecte pe termen lung
Nici bolile cu transmitere sexuală nu sunt de trecut cu vederea în plină epocă a libertății sexuale neîngrădite. Potrivit publicației Reader’s Digest, studii recente demonstrează că tinerii folosesc mai puțin decât ar trebui metodele de protecție în fața efectelor unor aventuri pasagere, iar efectele sunt serioase și pe termen lung. „De exemplu, infecțiile cu chlamydia, dacă sunt netratate, pot duce la infertilitate”, explică specialista Rebecca Beyda, pediatru la Clinica pentru Adolescenți din Dashwood.