Main menu

header

720 14 1de Simona Lazăr şi Adrian Barna

Aproximativ 87% dintre femeile de pe planetă suferă de o formă mai simplă sau mai gravă a acestei afecțiuni a tălpii piciorului, despre care se zice că aparține... omului modern, omului civi- lizat. Metatarsalgia, cum este ea cunoscută în limbaj de specialitate, supranumită în ultima jumătate de secol și „boala de asfalt”, are strânsă legătură cu tendințele modei, în ceea ce privește încălțămintea (mai ales cea pentru femei). Despre ce înseamnă această boală, cum puteți să o preveniţi (sau măcar să îi întârziaţi apariția) și cum puteţi să îi amelioraţi efectele, am stat de vorbă cu expertul în podometrie Corina Hinkov (medalion).

„O durere acută, însoțită de o senzație de arsură”

- Cele mai multe dintre femei suferă de metatarsalgie - într-o formă incipientă sau avansată -, trăiesc cu această durere a picioarelor, dar nu realizează acest lucru. Vă propun să începem prin a explica, pe înțelesul tuturor, ce este metatarsalgia.

720 14 3- Cel mai simplu ar fi să definim afecțiunea pornind de la cele două cuvinte care o compun: metatars și algie - este vorba despre durerea provocată de o inflamație la nivelul metatarsului, a oaselor metatarsiene. Este vorba despre cele cinci oase care se găsesc între degetele piciorului și mijlocul talpei și care se regăsesc în componența a ceea ce numim bolta plantară. Cum se manifestă? Printr-o durere acută, însoțită de o senzație de arsură, chiar acolo, la rădăcina degetelor. Din cauza inflamării articulațiilor acestor oscioare care compun metatarsul, locul „arde”, doare și provoacă un disconfort foarte mare la mers. Cred că nu e om care să nu fi traversat o astfel de experiență, dorindu-și, poate, să se oprească chiar în acel moment și să nu mai facă următorul pas.

- Despre această afecțiune am auzit adeseori că este specifică femeilor și, mai ales, celor din mediul urban. Există un motiv pentru care femeile de la oraș suferă de metatarsalgie?

- Sigur că există o explicație și nu întâmplător afecțiunea mai este denumită, în argou, „boala de asfalt”. Dar ca să explicăm acest lucru să începem prin a spune că totul pornește de la o chestiune de anatomie. Corpul uman nu a fost „proiectat” pentru mediul citadin și pentru toate aceste „cuceriri” ale lumii moderne. Talpa piciorului are o conformație propice pentru mersul direct pe pământ ușor accidentat. Iată, vă propun un exercițiu: descălțați-vă și faceți 100 de pași pe un câmp înierbat sau pe o brazdă de pământ arat și grăpat (cu mijloacele rudimentare, ale strămoșilor) și veți constata că talpa piciorului se adaptează foarte ușor acestui teren și că piciorul se detensionează, se relaxează. Nimic nu s-a schimbat, la nivel anatomic, de zeci și zeci de mii de ani. Noi însă am schimbat condițiile în care mergem. Purtăm încălțăminte din diferite materiale, de multe ori strâmtă sau cu talpă dură. Nu mai mergem pe pământ, pe iarbă, ci pe drum de piatră, drum de asfalt. Articulațiile bolții plantare, ale metatarsului, au un sistem natural de „amortizare” a șocului cauzat de mers, dar... e vorba despre amortizarea unui șoc natural, nu de cel creat de toate acele elemente despre care vorbeam mai înainte. Deci, durerea și inflamația apar atunci când piciorul nu reușește în mod natural să amortizeze șocul provocat de duritatea materialului din care e confecționată încălțămintea și de duritatea drumului pe care mergem. Iată unul dintre principalele motive pentru care metatarsalgia mai e cunoscută și sub numele de „boala de asfalt”.

„Pacienții cu monturi, picior plat, cav prezintă un risc crescut de a dezvolta devreme această afecţiune”

720 14 2- Da, acum este foarte clar de ce afecțiunea apare mai des la persoanele care locuiesc într-un mediu urban sau urbanizat...

- Și nu e vorba numai despre asta. E vorba și despre modă. Iar persoanele din mediul urban - și observați că nu mă refer numai la femei, pentru că și bărbații primesc acest diagnostic - sunt mai afectate de obiceiuri nocive provocate de modă decât cele din rural. Vrem să purtăm pantofi eleganți, din materiale „în tendințe”, tocuri înalte, eventual foarte subțiri - femeile își pun în valoare linia piciorului până la șold purtând stiletto -, dar ne gândim prea puțin la cât de mult ne chinuim piciorul și, mai ales, la urmările pe care le vom avea, pentru toată viața. Și tocmai această pasiune pentru modă face ca „boala de asfalt” să afecteze femeile din ce în ce mai tinere. În ultimele trei decenii, vârsta la care apare această afecțiune a scăzut dramatic. Dacă înainte apărea pe la 50-55 de ani, acum vin și domnișoare de 25 de ani care se plâng de o formă cronicizată a bolii.

- Există niște factori... exteriori: drumurile, calitatea și forma încălțămintei. Dar putem identifica și alte cauze care provoacă apariția metatarsalgiei?

- Bineînțeles că există și o serie de factori personali care sunt favorizanți. Mai întâi, trebuie știut că, independent de ceea ce am spus până acum, paciențiii cu diferite afecțiuni ale piciorului - cum ar fi monturile, piciorul plat (sau platfusul), piciorul cav - prezintă un risc crescut de a dezvolta devreme metatarsalgia, care devine astfel o boală cronică, însoțitoare a afecțiunii inițiale. Un risc mare prezintă și persoanele care suferă de obezitate, pentru că vorbim despre o greutate mai mare pe care trebuie să o suporte bolțile plantare, iar asta duce, de asemenea, la degradarea articulațiilor metatarsiene și la apariția inflamației, a durerii. Există şi factori favorizanți care țin, de exemplu, de natura jobului: persoanele care au joburi care presupun mers pe jos sau stat în picioare sunt predispuse să dezvolte această boală.

„În dorința de a avea un picior cu o formă frumoasă, un mers elegant și un pantof în tendințe, femeile își fac singure rău, alegând modele care, de fapt, aduc multe deservicii propriei sănătăți”

Încălţările comode, cea mai la îndemână recomandare

- E aproape superfluu să întreb, totuși: cum recunoaștem boala? Și ce e de făcut, în primă instanță?

- Durerea, arsura în zona bolții plantare, disconfortul la mers și la statul în picioare - acestea sunt primele semne care ne pot da de gândit. Poate că e doar o „oboseală” de moment, dar, de cele mai multe ori, doar o investigație specializată poate fi relevantă pentru un diagnostic... în favoarea pacientului sau în favoarea bolii. Primul lucru care trebuie făcut este o podoscopie, o analiză simplă, care presupune urcarea, cu tălpile goale, pe un podoscop, un aparat care, în funcție de amprenta plantară, poate identifica o serie de probleme care generează durerea. Cum spuneam, poate fi vorba despre o asociere de afecțiuni, de genul: picior plat și prăbușirea bolților plantare. Mai departe, soluții pot veni de la expertul în podometrie, de la podolog sau chiar de la ortoped, în funcție de ceea ce s-a observat. Oricum, doar un specialist în problematica bolilor labei piciorului poate să ia decizii corecte. De multe ori, purtarea unui plantar adecvat, personalizat, poate fi suficient.

- Pentru a preveni sau întârzia apariția afecțiunii, ca și pentru a ameliora cronicizarea ei, ce este indicat?

- Să se renunțe la sau să se poarte cât mai rar încălțămintea cu toc înalt sau cu talpă din materiale dure, în favoarea încălțărilor comode, cu o bună susținere anatomică, din materiale naturale. Să se facă repaos prelungit, pentru odihna picioarelor, de fiecare dată când sunt obosite. Ajută și comprese cu gheață, câte 15 minute, de mai multe ori pe zi.