Main menu

header

722 12 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Substanță care se găsește în mod natural în organismele vii, implicit în corpul uman, creatinina este alcătuită din trei aminoacizi importanți: arginina, glicina și metionina. Potrivit specialiștilor, valorile de creatinină din sânge la adulții sănătoși sunt de aproximativ 0,7 la 1,2 mg/dl la bărbați și de la 0,5 la 1,0 mg/dl la femei. Există însă și momente în care creatinina crește, iar simptomele sunt cel mai adesea din cauza funcției renale reduse.

Atenție la bolile care afectează mușchii!

Oamenii de știință definesc creatinina ca fiind un compus organic care rezultă din degradarea creatinei, un component al mușchilor, care poate la rândul său să fie transformată în adenozintrifosfat, devenind astfel o sursă de energie pentru celule. Produ- cerea creatininei depinde de modul direct în care se modifică masa musculară, astfel, mulți medici consideră că, în realitate, nivelurile sale variază foarte puțin. De aceea, este necesar să se ia în considerare întotdeauna faptul că de concentrația de creatinină din sânge depind nu doar funcția renală, ci și masa musculară a persoanei respective. În cele mai multe cazuri, creșterea nivelului de creatinină apare atunci când există o afecțiune a rinichilor, fie că e vorba despre o infecție renală, fie despre o insuficiență renală. Dar creatinina poate să crească și dacă există tulburări ale căilor urinare, mai ales dacă sunt calculi renali, iar o altă cauză o constituie anumite probleme musculare, cauzate de leziuni sau de boli care afectează mușchii. Printre simptomele unei creatinine ridicate se numără schimbări ale urinei (când aceasta devine roz sau roșie, iar micțiunile sunt frecvente), poate apărea o senzație neplăcută de mâncărime la nivelul pielii, dar și o inflamare a mâinilor și picioarelor, grețuri, stări de vomă și pierderea apetitului sau pierderea în greutate. Nu în ultimul rând, cantitatea de creatinină poate fi influențată și de vârsta bolnavului, valori crescute ale acesteia fiind prezente mai mult la persoanele mai în vârstă și la nou-născuți.

Controlați hipertensiunea

722 12 2Persoanelor cu nivelul de creatinină crescut li se recomandă să consume zilnic minimum doi litri de apă. De asemenea, sunt utile și ceaiurile și infuziile de plante. Specialiștii recomandă să aveți mare grijă la nivelul ridicat de tensiune arterială, de aceea este ex- trem de important să vă controlați hipertensiunea, pentru că este unul dintre cei mai mari dușmani ai sănătății rinichilor. În plus, trebuie avută o mare grijă la dietă, iar alimentele care lasă reziduuri acide în organism (linte, nuci, cafea, alcool), dar și alimente bogate în purine (mezeluri, organe, sardele, sardine), precum și cele cu conținut ridicat de potasiu (țelină, spanac, varză, portocale, cartofi) trebuie excluse. Un balsam pentru organism sunt alimentele diuretice precum sparanghelul, pepenele roșu și galben, anghinarea, ananasul, broccoli și ceapa. Fosforul este un alt nutrient la care este necesar să fiți atenți atunci când nivelul creatininei este ridicat. Ca și sodiul, rinichii sunt responsabili pentru eliminarea fosforului din sânge. Având concentrații ridicate de fosfor în sânge, organismul dumneavoastră exclude calciul din oase, iar acestea se slăbesc. Nu trebuie să treacă nicio zi în care sportul să fie exclus. Atenție! Nu faceți efort fizic excesiv, pentru că poate crește nivelul de creatinină din sânge.

Consumați infuzie de golomoz

Printre plantele cu virtuți terapeutice excepționale în bolile renale se numără turița-mare. Se folosește infuzia obținută dintr-o lingură cu plantă uscată pusă la fiert într-o cană cu apă. Preparatul se lasă la infuzat cinci minute, se strecoară și se consumă la temperatura camerei. Se administrează trei căni cu infuzie zilnic. O plantă cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru calitățile sale depurative și diuretice este coada-calului, aceasta având capacitatea de a elimina reziduurile toxice. Modul de preparare a infuziei este următorul: puneți la fiert o cană cu apă și când aceasta ajunge la punctul de fierbere, luați de pe foc și adăugați o linguriță cu plantă. După cinci minute de infuzat, se strecoară și se consumă zilnic două căni. O plantă cu adevărat spectaculoasă în dezinflamarea rinichilor este golomozul. Pentru a beneficia de capacitățile sale, fierbeți o lingură cu rădăcină de golomoz în 350-400 ml apă, timp de un sfert de oră. Lăsați la răcit, strecurați și consumați zilnic trei căni cu decoct. Tot pentru scăderea creatininei este utilă infuzia de păpădie, obținută dintr-o linguriță cu plantă uscată pusă la fiert în 300 ml apă. Acoperiți și lăsați la infuzat timp de trei minute, strecurați și lăsați la răcit. Se administrează zilnic două căni cu preparat. Nu în ultimul rând, puteți apela la ajutorul infuziei de anghinare. Puneți la fiert o cană cu apă, iar când ajunge la punctul de fierbere, adăugați o linguriță cu anghinare. Acoperiți, infuzaţi timp de trei minute, apoi strecurați și lăsați la răcit. Consumați zilnic trei căni cu infuzie de anghi- nare, înainte de masă.

Valorile foarte mari anunță probleme renale

Valori scăzute ale creatininei în urină se întâlnesc în subnutriție, hipotiroidism infantil, aport proteic redus, miotonie congenitală

Există trei tipuri de teste

722 12 3Pentru a putea stabili care este nivelul de creatinină din organism, puteți apela la ajutorul a trei teste. Folosind testul pentru creatinină în sânge vă puteți monitoriza activitatea rinichilor și buna funcționare a acestora. La efectuarea testului, trebuie să se țină cont și de faptul că nivelul de creatinină din sânge este direct proporțional cu masa musculară a acelui organism. Testul pentru clearanceul creatininei stabilește capacitatea rinichilor de a filtra creatinina din organism. Acest test are capacitatea de a furniza informații mai multe și mai clare cu privire la activitatea rinichilor. De altfel, clearanceul creatininei testează atât nivelul de creatinină în sânge, cât și pe cel al creatininei liber urinare. Nu în ultimul rând, se poate folosi testul BUN (blood urea nitrogen). Prin compararea testului BUN cu cel pentru stabilirea nivelului de creatinină în sânge, medicul poate obţine proporția dintre cele două. Acest lucru este util în descoperirea unor probleme ca deshidratarea organismului. Proba pentru stabilirea nivelului de creatinină în organism este asemănătoare oricărei alte analize a sângelui.