Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

Meditaţia vă scapă de durerile cronice

Un studiu recent, derulat la Spitalul Ottawa, din Canada, a pus în evidență faptul că meditația, tehnică recomandată prin exemplu personal de vedete ca Gwyneth Paltrow sau Katy Perry, este la fel de eficientă pe direcția tratării durerilor cronice cum sunt mijloacele terapiei cognitive comportamentale. Concentrarea pe timpul prezent a demonstrat capacitatea de a-i ajuta pe cei cu dureri să facă față mai bine disconfortului fizic, îmbunătățindu-le, în același timp, activitatea fizică.

Explozie de cancer printre milenialii supraponderali

Rata cancerului în rândurile milenialilor cunoaşte o adevărată explozie, întrucât tinerii sunt mai grași decât generația anterioară, arată datele statistice din Marea Britanie și din SUA. Astfel, cancerele legate de obezitate (de colon sau pancreatic) au crescut cu aproape cinci procente printre cei cu vârste între 25 și 29 de ani, de aproape șase ori mai mult decât nivelul înregistrat pe grupa de vârstă 45-49 de ani, notează American Cancer Society, care a studiat datele a peste 14 milioane de persoane.

Apneea lezează memoria

Persoanele care sforăie au probleme de memorie, arată datele unei cercetări efectuate în cadrul Universității RMTI, din Australia. Astfel, s-a observat că, în timp, cei care suferă de apnee atunci când dorm ajung să nu-și mai poată aminti date și nume importante, uită detalii, iar în cazurile mai grave chiar numele străzilor pe care locuiesc. De asemenea, multe persoane care sforăie își amintesc cu greutate evenimente din trecutul propriu. Explicația constă în tăierea oxigenării creierului de fiecare dată când gâtul se contractă și blochează căile aeriene.

Microflora intestinală poate cauza depresie

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 300 de milioane de persoane din toată lumea suferă de depresie. La rândul lor, specialiștii belgieni atrag atenția, într-un articol din revista „Nature Microbiology”, asupra importanței microflorei intestinale, care poate afecta starea de spirit a unei persoane și poate cauza depresie atunci când la acest nivel se înregistrează dezechilibre. Mai precis, s-a descoperit că în cazul depresivilor, în flora intestinală există două tipuri de bacterii care sunt mai numeroase decât la persoanele care nu suferă de acest sindrom.