Main menu

header

725 14 1de Cătălin Tăgârță şi Adrian Barna

Iaurtul se numără printre cele mai sănătoase produse, situându-se pe locul doi în ierarhia alimentelor dense în nutrienți, raportat la numărul de calorii, după fructe şi legume. Este o sursă naturală de calciu uşor asimilabil, necesar pentru creşterea şi menținerea densității osoase, furnizează proteine de foarte bună calitate, conținând toți aminoacizii esențiali, precum şi bacterii vii, care contribuie la echilibrul florei intestinale, deci este un adevărat „gardian” al sănătății organismului.

Proteinele din lapte inhibă pofta de mâncare

Nutrienții din iaurt sunt esențiali la orice vârstă: în copilărie şi în adolescență, atât pentru creşterea şi dezvoltarea normală a scheletului, cât şi pentru menținerea oaselor şi muşchilor la adulți sau pentru păstrarea densității osoase la vârsta a treia. Iaurtul are însă multe alte beneficii importante pentru sănătate, demonstrate în studii recent publicate şi dezbătute de medicii diabetologi şi experții în nutriție în cadrul celei de-a IV-a ediții a Conferinței „Sănătate prin alimentație”. „Consumul de iaurt contribuie la sănătatea sistemului digestiv, îmbunătățeşte sistemul imunitar şi ajută la scăderea colesterolului rău (LDL). În plus, studiile recent efectuate arată că iaurtul este asociat şi cu reducerea greutății, atât la femei, cât şi la bărbați. De exemplu, proteinele din lactate inhibă pofta de mâncare şi mențin mai mult timp senzația de sațietate, iar creşterea aportului de calciu are un impact pozitiv asupra metabolismului energetic”, a declarat şef lucrări doctor Cornelia Bala, preşedintele Asociației Române a Educatorilor în Diabet (ARED), prezentă la eveniment.

Fără depozit de grăsime în zona abdomenului

Iaurtul este un aliat de nădejde împotriva obezității şi a excesului ponderal. Studiile arată că o dietă controlată caloric şi bogată în iaurt favorizează pierderea în greutate, îndeosebi în reducerea depozitelor de grăsime din zona abdomenului. În general, persoanele care consumă în mod obişnuit iaurt au o dietă de calitate mai bună şi sunt mult mai puțin expuse riscului de carențe alimentare. Iaurtul ajută și la limitarea exceselor: înlocuirea alimentelor dulci bogate în grăsimi şi în zahăr cu un iaurt reduce considerabil aportul caloric. Un consum regulat de lactate şi, implicit, de iaurt este corelat cu reducerea riscului de boală cardiovasculară, infarct şi diabet zaharat.

Ține la distanță diabetul

În ceea ce priveşte diabetul zaharat, studiul EPIC-Interact, realizat pe mai mult de 16.000 de subiecți din opt țări europene, a demonstrat că un consum mai mare de produse lactate fermentate (brânză slabă, iaurt şi lapte fermentat) este asociat cu un risc de diabet zaharat mai mic cu 12%. „Efectul protector al consumului de lactate în contextul diabetului zaharat de tip II a fost demonstrat în numeroase studii, realizate la nivel internațional. În prezent, este dovedit ştiințific faptul că persoanele care consumă săptămânal 4-5 pahare cu iaurt au un risc cu 28% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip II. Prin urmare, este mai mult decât necesar să încurajăm populația să includă iaurtul în dieta zilnică”, precizează profesor universitar doctor Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

Diminuează riscul bolilor cardiovasculare

Totodată, consumul de iaurt ajută la reducerea incidenței bolilor cardiovasculare, contribuind la scăderea cu până la 8,4% a colesterolului „rău” (LDL), după cum au arătat rezultatele din 2014 ale unei metaanalize privind impactul produselor lactate fermentate asupra colesterolului. Având în vedere efectele benefice ale iaurtului probiotic, specialiştii recomandă includerea acestui aliment în dieta zilnică, pentru o bună funcționare a organismului. Potrivit rezultatelor unui studiu realizat în 2012, persoanele care obişnuiesc să consume frecvent lapte şi iaurt prezintă şi un risc mai mic de hipertensiune arterială, cu până la 8%.

Laptele are legătură cu cancerul la sân, motiv pentru care multe persoane au renunțat la acest produs. Specialiștii avertizează că dintre toate produsele lactate, cele mai sănătoase pentru organism sunt, în ordine: laptele bătut, sana și iaurtul, apoi restul

Uşor de suportat pentru persoanele cu probleme digestive

La Conferința „Sănătate prin alimentație” 2014 au fost furnizate informații nu doar despre rolul esențial al consumului de iaurt în echilibrul dietei şi managementul greutății corporale, în reducerea riscului de diabet zaharat şi de boli cardiovasculare, ci au fost aduse și dovezi recente privind beneficiile asupra bunei funcționări a organismului.

Iaurtul conține toți nutrienții din lapte, însă are şi o serie de proprietăți unice, care îi amplifică beneficiile. Iaurtul este mai concentrat în nutrienți (proteine, riboflavină, vitaminele B6, B12, calciu, potasiu, zinc, magneziu), are mai mult acid lactic şi mai puțină lactoză, fiind astfel mai uşor de digerat şi mai uşor de tolerat de persoanele care acuză probleme digestive după consumul de lapte. De asemenea, aciditatea iaurtului măreşte biodisponibilitatea anumitor nutrienți, cum este calciul, iar fermenții asigură atât digestia parțială a lactozei, cât şi furnizarea enzimei β-gal, care continuă descompunerea lactozei după consumul produsului lactat.